Když káva nevoní, jak má

Pátek, Květen 21, 2021

Setkali jste se už při mletí nebo pití kávy s pachem, který připomínal syrovou bramboru? Ať už jste „Potato Taste Defect“ zažili na vlastní kůži, nebo jste o něm jenom slyšeli či četli, pojďme se na tuto problematiku podívat pozorněji. 

Kde se nelibá vůně bere a jak se jí dá předcházet?

 

„Potato Taste Defect“ (neboli PTD) je tzv. bramborový defekt kávového zrna. Poznáte ho takřka okamžitě – po namletí upražené kávy se místností rozline velmi silný a specifický pach.

Bramborová pachuť kávových zrn se objevuje zejména u afrických káv ze Rwandy, Burundi a Konga, kde byl poprvé zaznamenán v roce 1960. Ve druhé polovině 90. let vědci zjistili, že bakterie, které PTD způsobují, se dostávají do kávových třešní skrz ranky na dužině. Ty způsobuje převážně hmyz, a to zejména malý žluto-černý pachatel z čeledi kněžicovitých s latinským názvem Antestiopsis orbitalis. Tento druh pojídá cukry z kávových třešní a zanechává na nich značné škody.

 

Kvalitní zrnková káva

Po čem ta káva „čmachne“?

Bramborový defekt kávového zrna (PTD) způsobí to, že když se vám namleté dostane do šálku, máte pocit, že jste kousli do syrové brambory.

Přestože kávové třešně prochází důkladnou kontrolou, při testu se zjistilo, že v jednom 60kg pytli se vyskytly v průměru tři PTD. Z odborného hlediska je to dost, ale není to tolik, aby si s tím zkušený pražič nebo barista neporadil.

PTD odhalíte okamžitě už při mletí kávy, protože silné aroma syrových brambor „zamoří“ celou kavárnu. Nepodléhejte panice, zápach zmizí do několika minut. Zkušený pražič pozná PTD už po upražení kávy při balení a tím pádem je menší šance, že se taková zásilka k zákazníkovi dostane. Ale je důležité být na pozoru, protože 100% jistotu nemáte nikdy.

Zrnková káva

Zrnková káva té nejvyšší kvality.