Display Menu Menu

ROSTLINNÁ, NEBO ŽIVOČIŠNÁ STRAVA?

CHCETE ZNÁT DŮVODY, PROČ SE ROZHODNOUT PRO ROSTLINNOU STRAVU?

MEZI NEJČASTĚJŠÍ PATŘÍ:

Zdravotní důvody

Rostlinné produkty mohou být kvalitním zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny, a dokonce zdravých olejů a bílkovin. Někteří lidé snižují nebo vylučují živočišné produkty ze své stravy z důvodu zdravotních intolerancí (jako je nesnášenlivost laktózy), z důvodů kardiovaskulárních potíží nebo pro celkovou pohody. Studie navíc ukazují, že po pouhých 48 hodinách přechodu na veganskou stravu došlo u sledovaných jedinců k významnému zlepšení zdravotních ukazatelů, jako je cholesterol v krvi, lipidy v krvi a inzulín.

 

Cenová dostupnost

Dalším faktorem pro ty, kteří se rozhodnou konzumovat méně masa, jsou náklady. Například sušené fazole a rýže jsou méně nákladné ve srovnání s dražšími masovými výrobky, a přesto jsou srovnatelným zdrojem bílkovin.

DŮLEŽITÁ TÉMATA JSOU:

Etika

Jiní lidé se rozhodnou nejíst maso z etických důvodů. Protože se zajímají o životní podmínky zvířat v maso-zpracovatelském průmyslu.11 obávají se nekontrolované užívání antibiotik a jejich důsledků na lidské zdraví nebo všeobecně neuznávají právo usmrtit zvíře jen kvůli jídlu.

 

Náboženské důvody

Některá náboženství doporučuje svým následovníkům, aby se vyhýbali konzumaci masa nebo živočišných produktů. Například hinduisté a buddhisté mají silnou tradici vegetariánství, džinisté dodržují veganskou stravu a adventisté sedmého dne propagují lakto-ovo-vegetariánství.

NEZAPOMEŇME NA :

Dopady na životní prostředí

Dalším významným důvodem, proč lidé omezují masitou stravu, souvisí s dopadem na životní prostředí. Vzhledem k tomu, že 30 procent celého zemského povrchu je pokryto hospodářskými zvířaty, jejichž chov generuje více skleníkových plynů (zodpovědných za globální oteplování) než doprava. 

 

Chuťové preference

A nakonec, existují lidé, kterým jednoduše nechutnají živočišné produkty kvůli jejich charakteristické chuti, struktuře nebo vůni.