Dušan Svoboda

Dušan Svoboda

Executive Chef v Parnas a Kavárna Slávia

Přes dvacet let pracoval ve francouzské restauraci v Obecním domě, kde začínal jako učeň a vypracoval se na pozici šéfkuchaře. Poté přešel na dalších pět let vést kuchyni do Kavárny Slávie. V současnosti pracuje jako technolog v Nemocnici na Homolce. 

Kariéra:

  • 1994 - Pescara Praha, kuchař
  • 2007 - Francouzská restaurace v Obecním Domě Praha, sous chef a executive chef
  • 2017 - Parnas a Kavárna Slávia, Executive chef

Jak dlouho už profesionálně vaříte?    

Moje praxe trvá už 35 let včetně výuky. Zajímavé zkušenosti jsem získal v Indonésii v Jakartě v hotelu Gran Melia, v norském Bergenu a na severu Itálie v Malga Ciapela.  

Kdy se ve vás probudil zájem o gastronomii?   

Nemotal jsem se mámě v dětství v kuchyni. Po škole a vojně jsem nastoupil do Obecního domu do francouzské restaurace a teprve tam mě to pohltilo a začalo intenzivněji bavit. 

Objevil jsem pro mě nové suroviny, přístupy a techniky. Dělali jsme francouzskou kuchyni a dostali jsme příležitost jezdit po světě, abychom získali srovnání. Dostali jsme se na stáže i do michelinských restaurací. V Obecním domě jsem začal jako úplný nováček, až jsem se vypracoval postupně na pozici šéfkuchaře. Poté jsem pracoval pět let jako šéfkuchař v Kavárně Slávie. Aktuálně pracuji jako technolog v Nemocnici na Homolce, kde jsem se zase pracovně o něco posunul.  Mám za úkol sestavovat jídelní lístky a učit zaměstnance správně pracovat s kuchyňskými přístroji. 

Co nejraději vaříte a jakou kuchyni upřednostňujete? 

Nejraději vařím českou kuchyni, ta je pro mě číslo jedna, ale mám rád také italskou, francouzskou, ale i asijskou kuchyni. 

Jak se připravujete na IKA Olympiádu? 

Individuálně se moc připravovat nedá. Největší sílu vidím v trénincích, kdy je náš kapitán Jirka Středa naším motorem. Jirka jede, dává všechno dohromady a má super nápady a velké zkušenosti. Samozřejmě už víme, jak bude vypadat naše menu, ale na jednotlivých trénincích ho pilujeme a ladíme k dokonalosti. 

Jaké jsou podle vás nové trendy v kulinařině a kam se bude kulinařina posouvat do budoucna? 

Trendy se i v kulinařině opakují, ale také posunují. Za trend považuji lokálnost v přístupu restaurací. Už dnes existují restaurace, které zpracovávají pouze suroviny z dojezdové vzdálenosti do 50 kilometrů z místa. S tím souvisí také trend návratu ke kořenům, vedle lokálnosti je důležitá i sezónnost.  

Jak se mění nároky zákazníků na jídlo? 

Zákazníci jsou čím dál náročnější, ale není to novinka. Spousta lidí má alergie a je potřeba pro všechny uvařit co nejkvalitnějším způsobem. Základem jsou čerstvé suroviny, výběr nejlepší suroviny v nejlepší kondici a druhým krokem potom zpracování. Dobrý kuchař ví, co je daná surovina potřebuje tak, aby dostala nejlepší možnou péči. Důležité je zařazovat vegetariánská a veganská jídla. Lidé nemusí být přímo vegetariáni nebo vegani, ale chtějí ulevit tělu a být na živočišné stravě třeba jen třikrát týdně. Zákazníci nad jídlem hodně přemýšlí, nechtějí se pouze najíst, ale chtějí, aby jídlo bylo makrobioticky vyvážené. S tím souvisí zařazování superpotravin, jako je například quinoa. 

Snažíte se v rámci své profese nějakým způsobem vzdělávat a rozvíjet?

Určitě ano, vzdělávám se z kuchařských knih a internetu. 

Odkud čerpáte inspiraci? 

Inspiraci čerpám hlavně díky výměně zkušeností mezi kolegy při různých setkáních a z návštěv restaurací u nás i v zahraničí. 

Co rád děláte ve volném čase kromě vaření? 

Samozřejmě se věnuju rodině, taky hodně sportuju – kolo, fotbal, občas nějaké fitness. 

Máte nějaké oblíbené místo na večeři, jaké? 

Když už jdeme s rodinou ven, tak rádi objevujeme nová místa. Nemáme oblíbenou restauraci, kam bychom chodili častěji.

oceneni
Ocenění
  • Čtvrté místo na IKA Culinary Olympiade v roce 2020 s Nestlé Culinary Teamem  

  • Vítězství na Křišťálové vařečce Vitana 

  • První cena za foodstyling na Primerba Cupu  

členství
Členství
  • Lektor pro Školu vaření Ola Kala 
Nestlé culinary team

Kuchařská olympiáda IKA

Nestlé Culinary tým se připravuje na kuchařskou olympiádu IKA 2024 ve Stuttgartu. Držte našemu týmu palce a sledujte, jak probíhá jejich příprava!