
Jiří Čad pracuje pro Nestlé Česko s.r.o. od roku 2008. Začínal na pozici obchodního zástupce, následně působil jako Area Sales Manager pro Českou republiku a v roce 2018 se přesunul na pozici Business Development Manager & Barista CZSK. Káva se stala doslova jeho koníčkem i hnacím motorem. Absolvoval certifikaci SCA Barista Professional a další zkušenosti získává Jiří při pravidelných baristických školeních, které pořádá pro zákazníky a obchodní partnery.
Stará se také o to, aby si koncový spotřebitel vždy vychutnal šálek správně připraveného espressa, ať už to bude kdekoliv. Jiří pečlivě vybírá a testuje nové produkty, které dále prezentuje nejen zákazníkům, ale i celému obchodnímu týmu nebo na veletrzích a partnerských eventech. Komunikace s lidmi, předávání znalostí a sdílení zkušeností je jeho každodenním chlebem.
Jak dlouho už se profesionálně věnujete kávě/ jste baristou?
Kávě se profesionálně věnuji již více než 16 let. Káva se stala nejen mojí prací, ale i velkým koníčkem. Jsem rád, že se díky Nestlé Professional mohu neustále vzdělávat a posouvat dále. Absolvoval jsem postupně všechny 3 úrovně baristické certifikace SCA (Specialty Coffee Association). Ze soutěží bych chtěl vyzdvihnout svůj poslední úspěch z února letošního roku, kdy jsem v baristické soutěži SIRHA coffee challenge v Maďarsku získal 1. místo. Jako zajímavost bych i zmínil, že jsem připravoval kávu na Pražském hradě.
Jakou kávu máte nejraději?
V současné době mě více baví filtrovaná káva před klasickým espressem, protože se zde dají objevovat daleko zajímavější chutě. Na trhu je celá řada zajímavých výběrových káv. Výhodou filtrované kávy je také její čistší příprava zvláště v domácích podmínkách, kdy odpadá nutnost čištění kávovaru a podobně. Když mám v práci chuť na espresso, rád si dopřeji šálek dobrého double espressa z našeho promytého Nescafé Peru.
Kolik káv denně vypijete?
To je individuální. Kávu piji jen, když na ní mám chuť. Třeba týden, čtrnáct dní kávu mít nemusím vůbec, ale když se potom dostanu k dobrému filtru, vypiji klidně 1-1,5 litru na posezení. Určitě to nemám nastavené tak, že bych si denně dal čtyři espressa a půl litr filtrované kávy. Než bych si měl dát špatnou kávu, tak si raději žádnou nedám.
Jaké jsou podle vás nové trendy v kávě? Jak se mění nároky zákazníků na kávu?
Trendy se v kávě posouvají ve smyslu nástupu třetí baristické vlny kaváren nabízejících výběrovou kávu a dobrou kuchyni. Zákazník se v takových kavárnách rovnou i dobře nají, což dříve nebylo zvykem. Čím dál více konzumentů orientuje na zmíněnou filtrovanou kávu.
Mění se i přístup konzumentů kávy s ohledem na jejich věk. Obecným principem je, že mladý člověk kávu příliš nevyhledává, případně preferuje různé ochucené kávové nápoje. Začíná se ale už objevovat trend, že na kurz přijde i šestnáctiletý student a dá si espresso. Dneska to není nic výjimečného, ale v době mého mládí to bylo nemyslitelné.
Důležité je, že koncový zákazník je v oblasti kávy dnes čím dál vzdělanější, zvláště v České republice. V tomto ohledu jsme opravdu takový „špendlík“ uprostřed Evropy. A troufnu si říct, že v rámci Evropy (pominu-li Skandinávii), je Česká republika TOP v kávové kultuře. Pokud by se mě někdo zeptal, kam zajet za dobrou kávou, tak mu řeknu, přijeď k nám do České republiky.
S tím souvisí také fakt, že zákazníci v ČR vědí, co chtějí, znají terminologii, vědí přesně, co od té kávy čekat. Už si neobjednávají černé nebo bílé kafe, ale objednávají si cíleně to, co jim chutná, a co preferují. Jsou schopni vysvětlit, proč pijí flat white nebo filtrovanou kávu.
Snažíte se v rámci své profese nějakým způsobem vzdělávat a rozvíjet?
Hlavně se snažím udržet krok s trendy a monitorovat, co se kde děje, protože kávový svět je tak rychlý, že se každý den děje něco nového, každý den se řeší nějaké nové téma. Baví mě, když já můžu dál vzdělávat. K tomu, abych se posunoval stále absolvuji další školení. Aktuálně mě čeká školení na kávovou senzoriku. I během příprav na jednotlivé soutěže získávám spoustu nových zkušeností. Na soutěžích a eventech se setkávám se spoustou zajímavých lidí, kde též nasávám nové informace.
Jinak konkrétně například sleduji web baristahustle.com, kde je spousta zajímavých věcí, které se aktuálně řeší. Tento web můžu doporučit, protože tam najdu spoustu zajímavých a užitečných věcí.
Co rád děláte ve volném čase kromě přípravy kávy?
Když právě necestuji pracovně, tak trávím čas doma s rodinou u bazénu a na zahradě. V zimě máme rádi hory a na dovolenou se snažíme jezdit vždy mimo sezónu. Nejvíc volného času ale trávím se svým synem, který hraje fotbal. Společně s dcerou navštěvujeme fotbalové a hokejové zápasy.
Máte nějakou oblíbenou kavárnu, jakou?
Oblíbených kaváren mám několik v rámci toho, že cestuji pracovně po Česku i Slovensku. Jelikož jsem z Pardubic, tak zmíním dvě oblíbené kavárny u nás v Pardubicích. Když chci jenom kávu, tak si skočím do Bakla café v centru Pardubic na rychlý filtr. Když mám chuť na kávu a k tomu hlad, dojdu si do Dobrýho Kafe.
Kontakt:
- Telefon: +420 724 420 063
- E-mail: jiri.cad@cz.nestle.com