
Karel Fiala se v gastronomii pohybuje déle než 15 let a momentálně působí jako šéfkuchař v hotelu Máma Pec pod Sněžkou. Dříve pracoval jako kuchař v několika restauracích v Trutnově, kde získal mnoho cenných zkušeností.
Jak dlouho už profesionálně vaříte?
Vařím již přes 20 let. Mezi své větší úspěchy počítám, že jsem mohl několikrát pohostit prezidenty ČR – Václava Havla a Václava Klause, dále vaření v hotelech Nellys Kelly’s a Grund Resort Golf & Ski, také jsem vařil jeden rok v Hamburku.
Kdy se ve vás probudil zájem o gastronomii?
Když mi bylo 10 let, byl jsem se strejdou na návštěvě v jeho zaměstnání, byl šéfkuchařem. Dal mi obří kus šunky a práce se mi líbila, rázem se rozplynul můj dětský sen stát se elektrikářem.
Co nejraději vaříte a jakou kuchyni upřednostňujete?
Rád vařím českou kuchyni, pracuji na horách. Upřednostňuji klasickou českou kuchyni v moderním pojetí, kdybych si měl vybrat jedno jídlo, tak to bude segedínský guláš.
Jak se připravujete na IKA olympiádu?
Připravujeme se, jak jen to jde, čerpáme inspiraci na internetu, diskutujeme s ostatními v rámci týmu a trénujeme vaření na čas, abychom získali praxi a jistotu.
Jaké jsou podle vás nové trendy v kulinařině a kam se bude kulinařina posouvat do budoucna?
Určitě mezi nové trendy patří bezmasá strava, konzumace hmyzu a tisknutí rostlinných jídel na 3D tiskárnách. Myslím si, že svět se bude ubírat směrem k absolutnímu vegetariánství a alternativy masa budou z tiskáren. Věřím, že kulinařina se bude posouvat díky adaptaci nových technologií, maso bude sváteční záležitosti a budeme více konzumovat sóju a rostliny.
Jak se mění nároky zákazníků na jídlo?
Zákazníci jsou náročnější než dříve, v dnešní době různorodých diet (bezlepková, bezlaktózová, nízkosacharidová) jí každý něco jiného, z toho důvodu vzniká tlak na kuchaře vytvářet menu, které je specializované a různorodé, aby vyhovělo různým přístupům ke stravě.
Snažíte se v rámci své profese nějakým způsobem vzdělávat a rozvíjet?
Ano, čerpám inspiraci z médií, účastním se různých kulinářských kurzů a školení a snažím se inspirovat i od svých kolegů.
Odkud čerpáte inspiraci?
Inspiraci čerpám zejména z internetu a sociálních sítí, kde sleduji různé kuchaře, ale také rád čtu odborné časopisy, např. La Cuccina apod.
Co rád děláte ve volném čase kromě vaření?
Chodím do lesa se psem, to je pro mě nejlepší aktivita na vyčištění hlavy.
Máte nějaké oblíbené místo na večeři, jaké?
Doma na gauči, v klidu, když si uvaříme doma.