yocuta

Program YOCUTA cílí na mladé kulinářské talenty

Nestlé Professional se podílí na programu YOCUTA (Young Culinary Talents), jež je součástí globální iniciativy Nestlé Needs YOUth, která má za cíl pomoci mladým lidem po celém světě získat ekonomické příležitosti.

Program začal v roce 2021 a od té doby se neustále rozvíjí a přináší nové příležitosti pro mladé kulinářské talenty. Je navržen tak, aby posiloval jejich teoretické a praktické dovednosti, připravoval je na profesionální kariéru a pomáhal tak zároveň potravinářskému průmyslu řešit nedostatek kvalifikovaných kulinářských pracovníků. Iniciativa je možná díky partnerstvím s kulinářskými školami, potravinářskými asociacemi a průmyslovými partnery – bez nákladů pro studenty. 

Yocuta

Výhody programu 

Mladým lidem nabízí YOCUTA především možnost rozvoje kariéry bez nákladů (program je pro studenty zdarma, což odstraňuje finanční bariéry a činí ho přístupným). Celkově YOCUTA přináší výhody jednak jednotlivým účastníkům, kterým zlepší jejich kariérní vyhlídky, tak širší společnosti řešením nedostatku kvalifikovaných pracovníků v průmyslu nebo podporou ekonomického růstu.  

Aktivity a plány 

Na rok 2024 bylo cílem zaškolit přibližně 300 studentů a zaměřit se na zero-waste vaření a rostlinnou stravu. Již v lednu se do těchto témat ponořilo 95 studentů z hotelové školy. Ve druhém čtvrtletí bylo proškoleno 30 studentů z Hotelové školy v Chlumci nad Cidlinou. Na podzim tohoto roku jsou naplánována další tři školení.  

Velké poděkování patří našemu kulinářskému poradci a šéfkuchaři Jiřímu Středovi za jeho neocenitelnou podporu a přínos v rámci jednotlivých akcí pro studenty škol. Jsme rádi, že touto formou můžeme podporovat budoucí talenty a gastronomii.  

Yocuta