Coffee Academy: 2. díl – Od zrnka až k přístavu

Coffee Academy 2: Od zrnka k přístavu

Znáte pojem Kávový pás? Z této oblasti pochází hlavní producenti kávy. Díky teplotám, úrodné půdě a množství srážek se jedná o ideální oblast k pěstování kávy.

Víte, kde byste našli tzv. Kávový pás? Tato „země zaslíbená“ leží mezi obratníky Raka a Kozoroha a vyznačuje se ideálními podmínkami pro pěstování kávovníků, které potřebují úrodnou půdu, mírné teploty a větší množství srážek. Právě odsud pochází největší a nejznámější producenti kávy, mezi které patří na první místo Brazílie se svými 2,6 milionů tun ročně. Za ní následuje Vietnam s množstvím 1,7 milionů tun a na třetím místě je Kolumbie.

Nestlé se neváže pouze na tyto velikány a nakupuje kávu v období sklizní z různých oblastí v průběhu celého roku tak, aby byla zajištěna 100% kvalita bez ohledu na sezónnost.

A jak vlastně vzniká kávové zrno? Kávovník potřebuje minimálně 2–3 roky, než začne produkovat první plody. Nejprve se objeví květy, které se posléze změní v zelené kávové třešně. Po 8 až 11 měsících dozrají, což se projeví charakteristickou červenou barvou. Teprve pak probíhá sklizeň, při které jsou kávové plody sbírány ze stromů.

Coffee Academy: 2. díl – Od zrnka až k přístavu

 

Na světě je více než 100 druhů kávy, avšak mezi nejznámější patři Arabica a Robusta, se kterými se také nejčastěji obchoduje. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Přestože Arabika je známá svou jemnější, šťavnatější a aromatičtější chutí, Robusta je zase výraznější a vhodná zejména v případě přípravy kávy s mlékem. Další její výhodou je, že kávovník statný, ze kterého Robusta pochází, je pěstitelsky mnohem méně náročný, má větší úrodu a jeho plody obsahují skoro dvojnásobek kofeinu. U obou druhů ale platí, že pouze plně vyzrálé kávové třešně mají ve výsledku správnou chuť. Období sklizně je přitom relativně krátké – trvá 9 až 12 týdnů v roce a sběr třešní se provádí ručně nebo mechanicky pomocí strojů. Potom následuje čištění a sušení kávových zrn, což je jedna z nejdůležitějších fází procesu, který má vliv na konečnou kvalitu. Káva, která byla přesušená, se stane křehkou a dojde k produkci příliš mnoha zlomených zrn během loupání. A nedosušená káva je zase příliš vlhká a náchylná k rychlé zkáze, kterou způsobují houby a bakterie. 

Coffee Academy: 2. díl – Od zrnka až k přístavu

Suchá zelená kávová zrna jsou poté přepravována loděmi do všech koutů světa. S šedesátikilovými pytli plnými tohoto vzácného nákladu se můžete setkat v přístavech jako jsou Antverpy, Amsterdam, Rotterdam a Hamburg. První zmiňovaný je světovým lídrem ve skladování kávy, protože má pro ni připravené úložné prostory o rozloze zhruba 700 000 m².

Coffee Academy: 2. díl – Od zrnka až k přístavu