
- Novinky
- Chef academy
Sendvič není vždy jen o mase
Poslední dobou jsou velkým trendem sendviče, které se stále častěji objevují i na obědových menu a jsou mezi hosty oblíbené. Dalším rychle rostoucím trendem jsou bezmasé pokrmy, které v letních měsících vyhledává stále více strávníků.
Sendviče jsou jedním z těch pokrmů, které se dají připravit v nejrůznějších variacích. Zákazníci, oblibující sendviče, nejsou zpravidla vždy vegetariáni a i přesto si rádi vegetariánské sendviče občas dají. Na základě průzkumu, od Datassential Creative Concepts, bylo zjištěno, že poptávka vegetariánských sendvičů vzrostla v letech 2005 až 2016 o neuvěřitelných 136%.
Sendviče jsou v podstatě lehké na přípravu a lze je zařadit do stálého jídelního lístku, na obědové nebo snídaňové menu, ale také do sezónní nabídky. Skvělé se hodí do provozu, kde je povolena pouze studená kuchyně.
Tradiční sendviče, které známe, jsou se šunkou nebo kuřecím, hovězím a krůtím masem. Jsou výborné, ale je zde mnoho možností, jak maso nahradit zajímavými surovinami, a uspokojit tak větší okruh strávníků.
Vyzkoušejte zařadit do své nabídky sendvičů tyto suroviny místo masa:
- Houby (grilované portobello, marinované plátky hub, nebo pomazánka z grilovaných hub)
- Masové “náhražky” (seitan, tempeh, tofu, sojový steak, steak z bílků)
- Grilovaná nebo restovaná zelenina (lilek, brambory / batáty, kořenová zelenina jako například mrkev a celer, cuketa, nebo zeleninové “steaky”, grilované papriky a rajčata atd...)
- Grilovaný ananas - nebojte se experimentovat a vyčnívat tak z davu
- Avokádo (pokrájené na plátky nebo rozmačkané)
- Pomazánka z černých fazolí
- Vegetariánské burgery
- Pav (indiánský styl pomazánky ze šťouchaných brambor) - jednoduché a přitom velmi neobvyklé u nás
- Grilované sýry - sýry jsou obecně velmi oblíbené, ale zkuste si s jídlem pohrát
- kombinace několika druhů sýr dohromady na jednom sendviči
- málo používané sýry na sendviče jako např. Gruyere, Brie, italské Asiago nebo španělské Manchego
- kombinace grilovaného / rozpečeného sýru s jalapeňos (náš tip: cheddar a jalapeňos)
- pomazánky ze sýrů a lehké majonézy
- sýry skvěle doplňují nakládané okurky, restované červené papriky, pesto, rukola nebo čerstvý špenát
- Sendviče s vejci - tyto sendviče jsou nejvíce poptávané během snídaní. Pár inspirací na tyto sendviče:
- míchaná vejce, sýr Fontina a karamelizovaná cibulka
- tenká vaječná omeleta se sýrem a zeleninou
- restované papriky s vejci, špenátem a sýrem, posypané nadrobno nakrájeným čerstvým rajčetem
- vařené vejce, nakládané okurky, restovaný česnek a majonéza mezi opečenými toasty
- sázené vejce, blanšírovaná brokolice a čerstvá riccota
- salát z vajíček, ředkviček, máslové dýně, feta sýru, černých oliv, kapari, nakládaných okurek, petržele a pikantní aioli (pro tento druh sendviče doporučujeme použít focacciu)
Zdroj: Datassential Creative Concepts - Leden 2016, “Modern Vegan & Vegetarian”, Datassential keynote Report, Sandwiches, Alternative Proteins: Consumer Insights (with IFMA)
Inspiraci k výměně masa za jiné suroviny jsme vám popsali, ale víte, že jsou i tradiční receptury na sendviče, které neobsahují maso? Určitě mnoho z nich budete znát, ale nikdy není na škodu si některá jídla připomenout:
- v Americe nazývaný HERO SANDWICH - lilkový sendvič s parmezánem
- Caprese (mozzarella, rajčata, bazalka a olivový olej) na rustikálních chlebu nebo zapečené jako panini
- Falafel (smažené cizrnové placky) se salátem, rajčaty a cibulí na pita chlebu
- Hummus a zelenina (s okurkami, rajčaty, avokádem, mrkví a mungo klíčky)
- Okurkový TEA SANDWICH (na tenké plátky nakrájená okurka a bylinkové máslo na čerstvém měkkém sýru, ideálně na lehce opečené briošce)
- Sladká americká specialita (Nutella a banán)
Podělili jsme se s vámi o několik zajímavých receptur na sendviče, ale pokud nejste fanouškem klasického toastového chleba, je možné využít tyto suroviny do různých druhů pečiva. I přední světoví kuchaři čím dál více využívají výhod studených pokrmů a řadí tyto jídla do svých nabídek. Nebojte se experimentovat!