
- Novinky
- Tipy a triky
Jaké jsou důvody proč se lidé rozhodnou omezit nebo zcela vynechat živočišné produkty?
Seznamte se s nejčastějšími důvody a argumenty, které je k pestřejšímu jídelníčku vedou.
Poznejte Blíže Své Zákazníky, Stávající I Ty Budoucí!
Zdravotní Důvody
Rostlinné produkty mohou být kvalitním zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny, a dokonce zdravých olejů a bílkovin. Někteří lidé snižují nebo vylučují živočišné produkty ze své stravy z důvodu zdravotních intolerancí (jako je nesnášenlivost laktózy), z důvodů kardiovaskulárních potíží nebo pro celkovou pohody. Studie navíc ukazují, že po pouhých 48 hodinách přechodu na veganskou stravu došlo u sledovaných jedinců k významnému zlepšení zdravotních ukazatelů, jako je cholesterol v krvi, lipidy v krvi a inzulín.
Cenová DostupnostDalším faktorem pro ty, kteří se rozhodnou konzumovat méně masa, jsou náklady. Například sušené fazole a rýže jsou méně nákladné ve srovnání s dražšími masovými výrobky, a přesto jsou srovnatelným zdrojem bílkovin. |
|
EtikaJiní lidé se rozhodnou nejíst maso z etických důvodů. Protože se zajímají o životní podmínky zvířat v maso-zpracovatelském průmyslu.11 obávají se nekontrolované užívání antibiotik a jejich důsledků na lidské zdraví nebo všeobecně neuznávají právo usmrtit zvíře jen kvůli jídlu. |
|
Náboženské DůvodyNěkterá náboženství doporučuje svým následovníkům, aby se vyhýbali konzumaci masa nebo živočišných produktů. Například hinduisté a buddhisté mají silnou tradici vegetariánství, džinisté dodržují veganskou stravu a adventisté sedmého dne propagují lakto-ovo-vegetariánství. |
|
Dopady Na Životní ProstředíDalším významným důvodem, proč lidé omezují masitou stravu, souvisí s dopadem na životní prostředí. Vzhledem k tomu, že 30 procent celého zemského povrchu je pokryto hospodářskými zvířaty, jejichž chov generuje více skleníkových plynů (zodpovědných za globální oteplování) než doprava. |
|
Chuťové PreferenceA nakonec, existují lidé, kterým jednoduše nechutnají živočišné produkty kvůli jejich charakteristické chuti, struktuře nebo vůni. |
|