Jak sestavit valentýnské menu

Jak sestavit valentýnské menu

Čtrnáctý únor je významný den pro všechny zasněné romantiky, slaví se svátek svatého Valentýna. Podle legendy kněz Valentin ve starověkém Římě tajně oddával zamilované páry, které k sobě měly cestu zkříženou osudem. Kněz Valentin byl za svoje činy zatčen a popraven. Jeho poprava se odehrála právě v půlce února, kdy se den svatého Valentýna slaví. Romantickou tématikou se může inspirovat kavárna, restaurace i hotel.

Pokud si lámete hlavu, jak uspokojit chutě zamilovaných párů, můžete vsadit na klasiku nebo je překvapit originálními pokrmy. Pokud se chystáte připravit celé menu, volte spíše více lehkých chodů.

Do romantického menu, ať už ho plánujete podávat na den svatého Valentýna nebo jindy, rozhodně patří ingredience jako jsou med, zázvor, mořské plody, čokoláda a chilli. Do jednoho pokrmu je smíchat nedoporučujeme. Pokud z nich však po částech vytvoříte několikachodové menu, hosté budou nadšeni.

Smyslný a lehký předkrm

Na začátek večera se zákazníci nebudou chtít přejíst. Pokud tedy v rámci valentýnského menu plánujete podávat předkrm, dejte si záležet a vyberte lehký pokrm, který bude lahodit chuťovým pohárkům i oku. Může se jednat o lahodnou krémovou polévku nebo tataráček z lososa. Sezónní zeleninou v zimě je například pórek, který dodá předkrmu svěží nádech. Pokud se o sezónních surovinách chcete dozvědět více, najdete je v gastronomickém kalendáři.

Hlavní chod plný chutí

Jak už bylo zmíněno, zásadní surovinou do romanticky naladěného menu jsou mořské plody nebo ryby. Musíte však počítat s tím, že ne každý si je na talíři přeje a mnoho lidí má na mořské plody alergii. Pokud je přesto chcete podávat, nezapomeňte k nim vybrat i alternativu jako například dobrý hovězí steak. Strávníky, kteří maso nejedí, může potěšit lehký těstovinový salát.  Jako příloha poslouží třeba pyré z dýně, brambor nebo kořenové zeleniny – tato zelenina je v zimě snadno dostupná.

Nestlé Professional - Zpět na domovskou stránku

Sladká tečka na závěr

Se svátkem svatého Valentýna je jednoznačně spojená čokoláda. Pokud budete hledat inspiraci na valentýnské dezerty, určitě najdete mnoho receptů na čokoládové dorty. Ty jsou velmi populární, pokud však chcete být originální, zkuste experimentovat se špetkou chilli. Jestli vám přijde dort moc hutný a chcete závěrečný chod trochu odlehčit, další možnou variantou je skvělý dezert s čokoládovou pěnou.

 

Nápoje, které doplní atmosféru

Sekt k romantickým večerům neodmyslitelně patří, proto si do podniku připravte patřičnou zásobu. Stejně tak se ale k dlouhému večeru plnému dobrého jídla hodí kvalitní víno. Podle sestaveného menu mějte v nápojovém lístku vína, která doplní chutě pokrmů. Zákazníci také rádi dají na doporučení zaškoleného personálu. Těm, kteří alkohol nepijí, můžete namíchat některý z nealkoholických koktejlů, které jsou velkým aktuálním trendem.