Sustainability

Přestaňte plýtvat! Zbytky potravin do popelnice nepatří

Světem letí zpráva, že vyhazování jídla do odpadu už se nenosí. Co udělat se zbytky z talířů a ledniček neřeší jen domácnosti, ale hotely, restaurace i kavárny. Překvapivě pomůžete nejen naší planetě, ale i vašemu rozpočtu. Snížení potravinového odpadu je totiž nejlepší způsob, jak snížit náklady a zvýšit udržitelnost. Objevte, jak využít zbytky potravin, které by jinak skončily v popelnici.

Po celém světě se každoročně vyhazují miliardy kilogramů jídla, které by jinak mohly nakrmit miliony lidí. Ve vyspělých zemích potraviny dokonce tvoří přibližně 21 % celkového odpadu. Celkově se do odpadu vyhodí až jedna třetina nakoupeného jídla. Drtivá většina vyhozených potravin je v dobrém stavu a není zdraví škodlivá. Největšími hříšníky jsou bohužel restaurace a hotely.

Směr, jehož zastánci se snaží o maximální využití všech zbylých potravin, se nazývá „zero waste“ neboli „nulový odpad“. Některé kavárny a restaurace dokonce na tomto trendu postavily svojí image a striktně žádné potraviny do odpadu nevyhazují. Pokud se bojíte takového závazku, můžete postupovat po jednotlivých krocích a začít s nižšími ambicemi. Když se váš podnik bude řídit několika užitečnými radami, vytvoříte obraz moderní ekologické kuchyně, zvýšíte zisky a morálku zaměstnanců!

Zkuste pár triků, které jsou vyzkoušeny v nejzodpovědnějších kuchyních

Nestlé Professional - Zpět na domovskou stránku

Ve světových kuchyních jsou organizovány týmy, které na potravinový odpad dohlíží a jsou takzvanými „manažery odpadu“. Ve vašem podniku můžete začít tím, že pověříte jednoho zodpovědného zaměstnance, který na dodržování zásad ohledně zbytků potravin dohlédne. Tento člověk by měl také vše ohledně odpadu zaznamenávat, abyste měli přehled, co se vyhodilo, a případně objevit její slabiny.

Dalším tipem je změna menu. Vaše nabídka může být postavená tak, aby z připravených jídel zbylo co nejméně. K zodpovědnému přístupu k odpadu vede cesta už od nákupu. Když tedy budete vědět, jaké potraviny nejčastěji končí u vás v popelnici, zamyslete se nad tím, jestli nenakupujete zbytečný nadbytek surovin. Nakupujte jen to, co opravdu využijete a správně spotřebujete.

Následující rada zní skoro automaticky, ale dokáže udělat velké rozdíly - recyklujte všechno, co recyklovat jde. Celkově to v prostředí podniku zvýší morálku a zodpovědnost. Zaměstnance můžete motivovat pomocí systému malých odměn.

Food Nestle

Štítkujte a nadepisujte. To platí pro všechny potraviny a suroviny v ledničce, mrazáku i v suchém úložném prostoru. Zajistíte tak bezpečnost potravin, a budete vždy vědět, kdy se, co zkazí. To by mělo být součástí vašeho standardního provozu v kuchyni.

Každý, kdo strávil nějaký čas v gastronomii ví, že polévka k polednímu menu je obvykle recyklovaná víkendová specialita. Není nic špatného na vytváření nových pokrmů z předešlých speciálních nabídek (samozřejmě za předpokladu, že jsou suroviny před vypršením data spotřeby). Zpracování zbytků z oběda nebo večeře je dobrý způsob, jak se vyhnout plýtvání.

Těchto pár tipů a triků vám pomůže k větší zodpovědnosti a dostane vaší gastronomii zase o úroveň výš. Běžte s dobou a myslete na životní prostředí, pozitivně se to ukáže hlavně na vašich financích.