
- Novinky
- Tipy a triky
S jídlem na ulici aneb street food vyhnal strávníky z restaurací
Za street food se považují pokrmy nebo nápoje, které jsou okamžitě ke konzumaci a dají se zakoupit kdekoli na veřejném prostranství, většinou u stánku pod širým nebem. V posledních letech se dokonce rozmohl trend takzvaných food trucků – automobilů, v kterých se v podstatě skrývá občerstvovací stánek s kuchyňkou a výdejním okénkem.
Často jsou pokrmy ze stánků a food trucků považovány za rychlé občerstvení, ale díky jejich oblíbenosti stoupá i kvalita nabízeného jídla, které by jinak zákazníci hledali v restauraci vyšší cenové kategorie. Street food však často bývá levnější než jídla v restauracích, protože k němu zákazník nedostane další servis. Traduje se, že jídlo na ulici se začalo prodávat ve starověkém Řecku, kde místní obchodníci nabízeli smažené ryby do ruky.
Pouliční prodej jídla je dnes populární po celém světě, ale nabízené pokrmy a nápoje se liší mezi regiony a kulturami. Důkazem je například vietnamské jídlo, které je lehčí, provoněné směsí nejrůznějších bylinek. Naopak jídla nabízená v ulicích thajského Bangkoku, který od Vietnamu není tolik vzdálený, se na stáncích připravují jídla ostrá s dominantní chutí rybí omáčky. Ze západních států je street foodem nejvíce známý americký New York. Stánky a vozy s jídlem jsou na každém rohu a místní kuchaři strávníkům za pochodu nabízejí kuchyně z celého světa. Pro New York je typický hot dog servírovaný s cibulí a nakládanými okurkami.
V České republice se pořádají i jednorázové street food festivaly, kam se sjedou kuchaři se svými food trucky a stánky a nabízejí to nejlepší jídlo do ruky. Na takových akcích dochází k setkání všech možných druhů pokrmů a nápojů. Pokud hledáte inspiraci, zjistěte, kdy se další festival koná ve vašem okolí.
Pokud vás pouliční prodej láká, nebojte se jít s kůží na trh. Dáte-li dohromady stánek nebo si dokonce obstaráte food truck, zamyslete se, co můžete zákazníkům venku nabídnout. Můžete se specializovat jen na nápoje nebo jen na dezerty.
Zvažujete-li nabízet hotové pokrmy, je důležité si uvědomit, že jídlo z ulice už dávno není jen klobása na tácku a langoš. Současným trendem je zákazníkům nabídnout jídla, která se objevují na talířích v dobrých podnicích. Vzhledem k tomu, že strávníci se rádi do jídla hned zakousnou, jsou oblíbené burgery, sendviče a bagety, vy se tím však řídit nemusíte. Dá se to vymyslet tak, že čistě a jednoduše můžete podávat omáčky s přílohou nebo těstoviny. Zkuste papírové talířky nebo krabičky. Taky musíte myslet na to, že stánek nebo vůz musí být vybaven zdrojem teplé i studené vodou a každý jeho provozovatel se musí zákonem o ochraně veřejného zdraví a vyhláškou o zásadách osobní a provozní hygieny. Proto si dopředu nezapomeňte sehnat všechny potřebné podklady a dokumenty.
Nejpopulárnější jsou v dnešní době ty stánky a food trucky, které vaří z čerstvých a kvalitních surovin, s propracovanou nabídkou a přístupem, kterým jídlu dávají přidanou hodnotu. Jestli o prodeji na ulici uvažujte, nebojte se a dejte do toho srdce. Zákazníci poznají, že kromě kvalitního jídla nabízíte i něco, co vás baví a třeba doporučí váš stánek dál.