
- Novinky
- Chef academy
Sezónní potraviny v zimě
Sestavovat menu podle ročního období má nespočet výhod. Kdy jaká zelenina nebo ovoce dozrává se vyplatí vědět z mnoha důvodů. Nejen, že jsou sezónní suroviny čerstvé a mají vyšší kvalitu, ale jejich chuť je mnohem výraznější. Sezónní menu může ulevit také vašemu rozpočtu. Suroviny jsou v období své sklizně výrazně levnější. A v neposlední řadě sezónní ovoce a zeleninu snadno koupíte u lokálních obchodníků, jejichž produkty do vašeho podniku neurazily dlouhou cestu. Gastronomičtí experti se shodují, že sezónní menu je naprosto zásadní koncept, který by vaší restauraci neměl uniknout.
Zima nepřekypuje velkým množstvím surovin, které jsou v chladných měsících na svém vrcholu. Přesto však od prosince do února můžete pokrmy připravovat podle chutí zákazníků, kteří se z venkovního mrazu hrnou do vyhřátých restaurací.
Dobře uchovaná zelenina
Pro zimní období je typická růžičková kapusta, bílé zelí, kadeřavá kapusta a pórek. Růžičkovou kapustu můžete využít mnoha způsoby. Oblíbená je ve vývarech, ale i zapečená. Rozhodně však nezapomínejte na zeleninu, kterou lze efektivně skladovat a chutná skvěle už od podzimu. Do této kategorie řadíme kořenovou zeleninu, různé druhy dýní a také brambory. Pokud máte pocit, že po těchto surovinách už nikdo v zimě neprahne, rychle se ho zbavte. Dýňovou polévku, kterou mají lidé spojenou spíše s podzimem, se nebojte ozvláštnit. A pečená dýně může perfektně doplnit jakékoli maso. Když je řeč o skladovaných surovinách, nezapomeňte na ty v zavařovačkách - mezi zimní trháky patří i zelenina kvašená, která je bohatým zdrojem vitamínu C, jehož zásoba se v období chřipek hodí.
Ovocný půst
Když záhony a sady přikryje závěj sněhu, nemůžete pod ní čekat pestrou a bohatou úrodu ovoce. Stejně jako u zeleniny vám může během zimy pomoci skladované ovoce. Z tuzemské sklizně využijte například jablka nebo hrušky. Stejně tak oceníte ovoce zavařené – kompoty a marmelády skvěle oživí všechny dezerty. Přes zimu jsou oblíbené také jedlé kaštany. Mohou se nechat vařit, péct, ale i grilovat a v menu je zákazníci rozhodně ocení. Sezónní ovoce můžeme najít i v teplých krajích. Tropické oblasti přes zimu nabízejí širokou škálu uzrálých citrusů nebo datlí.
Nabrat sílu na jaro
Přes zimu zákazníci více ocení těžší a masitější pokrmy než jindy během roku. Proto se ujistěte, že vaše nabídka jejich tužby dokáže uspokojit. Ze začátku zimního období se koná výlov ryb z rybníků a Češi lační po dobrém kaprovi. Už dávno se kapr nepodává jen ve smaženém trojobalu. Pokud chcete menu vyšperkovat – kuchaři mohou kapra pomalu péct nebo grilovat. Tradicí jsou jistě i zimní zabijačky. Pokud chcete potěšit milovníky masa, nechte svůj podnik unést těmito slavnostními hody. Od Vánoc do Velikonoc probíhá masopust, který znamená přesný opak, než jaký význam má jeho pojmenování. Podle zvyklosti se jedná o čas mezi dvěma půsty, během kterého lidé nabírali energii z jídla, a právě především z masa.
Zima není jen období mrazivých teplot a závějí neodbytného sněhu. Lidé také chtějí jíst a slavit, tak jim obojí můžete dopřát. Pokud právě chystáte zimní menu, neváhejte do něj zařadit jídla, která zahřejí i na duši. Zákazníci jistě ocení horké talíře plné voňavých jídel a sklenici dobrého pití. Přestože zimní úroda není pestrá, kalendář sezónních potravin mějte stále v povědomí. Pokud se jím budete řídit, vašemu podniku se to v mnoha ohledech vyplatí.