Miloš Kopal

Miloš Kopal

Kuchař a Business Development Manager

Miloš Kopal pracuje pro Nestlé Česko s.r.o. od roku 2002. Dlouho žil a pracoval v Německu, Itálii a na Mallorce. Účinkuje v televizních pořadech, zabývá se foodstylingem ve filmové tvorbě, je spoluautor kuchařek a odborných článků. Jeho koníčkem a zároveň také prací je školení a výuka v daném oboru. Kurzy vaření pořádá ve třech jazycích  českém, německém a italském.

Miloš Kopal má mnoho ocenění z celosvětových soutěží a v roce 2004 se na Kuchařské Olympiádě v německém Erfurtu, kdy se tým Culinary Nestlé Team účastnil této olympiády (IKA 2004) poprvé, umístil na vítězných příčkách s celým týmem. Se stejným týmem se vrátil na olympiádu také v roce 2024 do německého Stuttgartu.

Jak dlouho už profesionálně vaříte?  

Profesionálně vařím od svých 18 let, tedy 38 let a stále mě to baví. Pracoval jsem také v Německu, Itálii a na Mallorce, kde jsem získal spoustu cenných zkušeností. Právě na Mallorce jsem dělal catering při natáčení, vařil jsem pro ambasádu, připravoval jídla na akce na lodích. V roce 2002 jsem nastoupil do Nestlé, kde vznikl tým a začali jsme soutěžit. Zároveň jsem účinkoval v pořadech jako je Sama doma, Rady ptáka Loskutáka, Prima Vařečka, Prima jízda. Dělal jsem také food styling ve filmové tvorbě.   

Kdy se ve vás probudil zájem o gastronomii?  

Zájem o gastronomii se ve mně probudil už v dětství. Vždy, když babička vařila, tak jsem jí chtěl pomáhat, a především jsem chtěl vařit knedlíky, tak jsme společně vařili knedlíky.  

Co nejraději vaříte a jakou kuchyni upřednostňujete? 

Mám rád italskou kuchyni – pro jednoduchost, rychlost, chuť a skvělé suroviny. Také rád vařím českou kuchyni, ale spíše takovou nezahuštěnou českou kuchyni – tedy super suroviny, hodně zeleniny, koření. Zkrátka odlehčená česká kuchyně s hezkým platingem.  

Jak se připravujete na soutěž?  

Máme naplánováno několik tréninků, kde zkoušíme věci, jak budou fungovat mezi sebou. Je to o čase, o rychlosti, o surovinách, a především o spolupráci v týmu. Člověk se stále učí – například na prvním tréninku jsme se museli přizpůsobit nemocničnímu prostředí, příště zase jinému, tak aby byli zákazníci vždy spokojení.  

Jaké jsou podle vás nové trendy v kulinařině a kam se bude kulinařina posouvat do budoucna?  

Myslím si, že přežijí pouze dobré hospody, restaurace s dobrým základem. A vždy to chce odborníky, které to baví. Trendem je také moderní pojetí české kuchyně. Bude to sice náročné – kuchařů je málo, suroviny, vstupy drahé, ale zákazníci jsou již v dnešní době ochotni si za kvalitu připlatit. Je to právě o tom, vysvětlit lidem trendy v gastronomii.  

Jak se mění nároky zákazníků na jídlo?  

Už to není o tom guláši s dvanácti knedlíky, ale zákazníkům už záleží i na tom, jak to vypadá, jak to chutná. Už nejde pouze o kvantitu, ale především o kvalitu. Zároveň se zákazník dívá, jestli je tam příjemný personál, hezké prostředí. Vše je to o vedoucím, který si vybírá tým lidí, se kterými chce pracovat a pak se to odrazí na tom celku. Restaurace funguje, zaměstnanci jsou spokojení a zákazníci z toho mají dobrý pocit.  

Snažíte se v rámci své profese nějakým způsobem vzdělávat a rozvíjet?  

Chodím na semináře, vzdělávám se v kurzech. Na internetu si vytipuji kurz s nějakým dobrým kuchařem, například italská kuchyně, úprava masa, a vždy mě něco posílí, posune dál. Zároveň spolupracuji s hotelovými školami, kde přednáším o moderních trendech v gastronomii jako jsou například veganská a vegetariánská jídla, která lze snadno uvařit s využitím potravin značky Garden Gourmet®. 

Odkud čerpáte inspiraci?  

Ve své profesi jsem denně obklopený kolegy šéfkuchaři, od kterých se člověk také spousta věcí dozví, přiučí, a to ho stále inspiruje a posouvá.   

Co rád děláte ve volném čase kromě vaření?  

Kromě vaření opět vařím. Mám svoji školu vaření, kde mě baví především to, že se člověk setkává s novými lidmi. Zároveň si zakládám na tom, aby suroviny, které při vaření používáme byly lokální. Mimo gastro mám také rád turistiku a malý vinohrad, který jsem letos v květnu založil, ale víc toho opravdu nestíhám. 

Máte nějaké oblíbené místo na večeři, jaké?  

Určitě bych mohl doporučit Senza bistro – skvělá atmosféra, lokace, a především luxusní jídlo! 

Nestlé culinary team

Kuchařská olympiáda IKA

Nestlé Culinary tým se připravuje na kuchařskou olympiádu IKA 2024 ve Stuttgartu. Držte našemu týmu palce a sledujte, jak probíhá jejich příprava!