- Novinky
- Tipy a triky
Sůl: Neustále aktuální téma
Sůl je sice pro lidské tělo nepostradatelná, ve stravě jí však přijímáme tolik, že nás spíše než její nedostatek trápí její přebytek. Ve spotřebě soli patří Česká republika mezi evropské rekordmany. Průměrná spotřeba soli se u nás pohybuje přes 13 gramů za den, což je více než dvojnásobek doporučené denní dávky.
Všichni víme, že sůl je klíčovým zesilovačem chuti nebo se používá ke zlepšení konzervace a struktury. Příliš soli v naší stravě zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, což zase zvyšuje pravděpodobnost infarktu nebo mrtvice. Vysokým tlakem trpí více jak 50% dospělé populace v České republice. 20% o tom například vůbec neví. Ukázalo se, že i malé snížení soli významně snižuje výskyt srdečního infarktu a náhlých mozkových příhod.
I přesto, že stále dost jídel si spotřebitelé připravují sami doma, je konzumace jídel v gastro provozech velká a díky tomu nemá spotřebitel žádnou kontrolu nad přípravou jídla a použitím soli. Jako gastronomické odvětví máme tedy značnou zodpovědnost, pokud chceme pomáhat zákazníkům snížit jejich průměrný příjem soli na maximálně 6 g denně pro dospělé.
V Nestlé Professional® bereme snižování soli velmi vážně. Jako jedna z prvních významných firem v oblasti stravování jsme se přihlásili k závazku týkajícímu se odpovědnosti za veřejné zdraví v roce 2017 a snažíme se jít příkladem. Aktualizovali jsme receptury polévek, omáček a bramborových kaší, abychom vytvořili lepší, ale přesto chutné výrobky. Usilujeme o dosažení cílů v oblasti snižování obsahu soli pro rok 2017.
Je nám jasné, že odvykání lidí od soli je velká výzva, a proto se snažíme najít alternativní způsoby, jak zvýšit chuť. Doporučujeme našim zákazníkům, aby používali specifické bylinky a koření pro přidání chuti. Někteří z našich zákazníků po celém světě dokonce nabízejí čerstvé bylinky nebo chilli vločky zákazníkům přímo na stolech, aby si každý mohl dochutit pokrm dle svého.
Zůstáváme i nadále oddaní zlepšování stravování a boji za použití méně soli. Jako jedno velké gastronomické odvětví musíme však všichni spolupracovat.