- Novinky
- Chef academy
Není vejce jako vejce
Vajíčka se v Česku těší velké oblibě. Velmi často se ovšem setkáváme s velmi tradičními recepty. Dali jsme dohromady recepty z celého světa, kterými můžete oživit vaše menu.
Evropa
“Plovoucí ostrovy”
Klasický dezertní pokrm, který je populární díky Francouzům. Sněhové pusinky “Meringues” se servírují plovoucí na “créme anglais”. Créme anglais je vanilkový krém, který se používá zejména ve francouzských dezertech.
“Flaeskeaeggakage”
Druh koláče ze slaniny a vajec pocházející z Německa, kde smíchají mouku a vejce do konzistence palačinkového těsta a přidají nadrobno nakrájenou slaninu.
“Skotská vejce”
Oblíbené piknikové jídlo hlavně ve Velké Británii, které bylo představeno v roce 1738 lahůdkářstvím Fortnum & Mason. Natvrdo uvařené vejce je zabaleno do mletého masa a obaleno strouhankou. Doporučuje se péct v troubě dozlatova, ale mnohdy je i smaženo na oleji.
Střední východ
“Baghala Ghatogh”
Perský dušený pokrm připravovaný z Baghalas (druh fazolí), kopru, kurkumy a vajec. Baghala Ghatogh servírují s rýží a je to velmi jednoduchý vegetariánský pokrm.
“Cilbir”
Turecký pokrm z klasických sázených vajec s jogurtem, ve kterém je česnek s koprem.
Asie
“Tamagoyaki”
Typ japonské omelety, která vznikla spojením několika vrstev vařených vajec. Je připravena z kombinace vajec, rýžového octa, cukru, sojové omáčky a doporučuje se jako netradiční volba při výběru snídaně nebo oběda.
“Chawanmushi”
Toto japonské jídlo je typ vaječného pudinku připravovaného na páře v čajovém hrnečku. Patří do něj semínka gingko stromu, která jsou klasifikována jako žijící fosilie. Dochucuje se sojovou omáčkou, dashi, mirin a velmi často se používají i houby shitake.
“Barmské kari s kachními vejci”
Pro toto vegetariánské kari se jako hlavní ingredience používají kachní vejce a podává se s rýží a salátem. V Barmě používají kachní vejce pro jejich výraznější chuť oproti slepičím vejcím.
Afrika
“Kefta, tomatovo - vaječné Tagine”
Marocké maso servírované na brunch - malé koule z mletého masa nazývané kefta. Kefty jsou ochucené kmínem a skořicí. Servírují se s pálivou tomatovou omáčkou a pečenými / vařenými vejci. Výborné jsou s křupavým chlebem.
“Egg Brik”
Tuniský pokrm je mix vajec, cibule, tuňáka, harissy a petržele, která je usmažená v trojúhelníkovém tvaru, symbolizující “válečné pečivo”.
“Shakshouka”
V severní Africe je Shakshouka oblíbená pro svojí konzistenci - pošírovaná vejce v tomatové omáčce s chilli papričkami, cibulí a kořením jako je kmín. Tradiční servírování na pánvi tagine s chlebem, který se namáčí do lahodné omáčky.
Severní Amerika
“Hangtown Fry”
Druh omelety, který byl velice oblíbený, během Kalifornské zlaté horečky kolem roku 1850, mezi horníky, kteří měli to štěstí a mohli si dopřát dražší jídlo. Nejpopulárnější verze obsahovala slaninu a ústřice smažené dohromady.
“Huevos Motulenos”
Mexické snídaňové jídlo, které pochází z města Motul. Je připravováno z vajec na lůžku z tortill, černých fazolí a sýra.
“Loco Moto”
Původní jídlo z Havajských ostrovů. Loco Moto je připravováno z bílé rýže, steaku z mletého masa, volského oka a gravy omáčky.
Jižní Amerika
“Ekvádorské hominy (kukuřičná kaše) s vejci”
Kombinace ekvádorské kukuřičné kaše s míchanými vajíčky vytvoří perfektní alternativu oblíbeného brunche. Hominy (kukuřičná kaše) je mixována s cibulí, česnekem, achiote (léčivá bylina rostoucí v Jižní Americe), vejci, mlékem, pažitkou, koriandrem nebo petrželí. Nejčastěji se kaše podává s černou kávou a plátky sýra.
“Quin Dim”
Velice populární pečený dezert, pocházející z Brazílie, vyrobený z cukru, vaječných žloutků a strouhaného kokosu.
“Venezuelan Perico”
Perico je pikantní venezuelská snídaně z míchaných vajec s nadrobno nakrájenou cibulí, rajčaty a paprikami, velmi často servírovaná v arepas (kukuřičné placky vyrobené z předvařené mouky nazývající se masarepa).
Austrálie
“Pavlova”
Velmi tradiční, a již známý po celém světě, je “dort” Pavlova. Vyrábí se z vaječných bílků a cukru. Pojmenován je po ruské baletce Anne Pavlove. Anna Pavlova navštívila Austrálii a Nový Zéland během jedné ze svých tour v roce 1920.