
- Novinky
- Aktuálně
4. trénink kuchařů na IKA 2024
Kuchaři našeho Nestlé Culinary týmu, v přípravě na mezinárodní kuchařskou olympiádu IKA 2024, už absolvovali čtyři společné tréninky. Třetí trénink proběhl bez přítomnosti veřejnosti a z toho čtvrtého vám přinášíme krátkou reportáž.
Přivítání hostů
Čtvrtý trénink našeho Nestlé Culinary týmu proběhl 27. září v Café Empiria v Praze na Pankráci. Kuchařský tým v rámci tréninku připravil degustační menu pro pozvané hosty z řad našich firemních zákazníků i zaměstnanců společnosti Nestlé Professional.
Hosté dostali na přivítanou welcome drink, ale neusedli ihned ke stolům, aby ochutnali připravené jídlo. Dostali jedinečnou příležitost zavítat do kuchyně a sledovat dovednost našich kuchařů při přípravě jednotlivých pokrmů. Pro hosty to byla zajímavá zkušenost a kuchařský tým měl zase příležitost vyzkoušet si „práci pod dozorem.“ Dříve než se hosté pustili do připraveného jídla, seznámili je kuchaři s detaily složení a přípravy jednotlivých chodů.
Představení soutěžního menu
Součásti nabídnutého menu byly samozřejmě jednotlivé chody připravované pro olympiádu IKA 2024, včetně pokrmů odpovídajícím různým dietním zadáním, například vegetariánský nebo nízkosacharidový chod.
Celý tým kuchařů cítí, že díky opakovaným tréninkům jsou sehranější a stabilnější a na výsledném jídle to jde poznat. Radek Daníček, člen Nestlé Culinary týmu, shrnul společnou souhru takto:
„Při tréninku v Café Empiria bylo vidět, že se jedná už o několikátý trénink. Vše bylo sehranější a časově zvládnuté v limitu. Tento trénink nám ukázal finální podobu menu na IKA 2024 a zároveň napověděl, kdo bude mít co na starost tak, aby vše do sebe zapadlo. Jak časově, tak i technicky."
Kuchaři již mají sestavené kompletní menu, které koncem září odeslali společně s fotografiemi finálních jídel pro IKA 2024. Sestavení a odevzdání celkového menu je významným, ale ne posledním z úkolů, kterými kuchařský tým musí projít během jejich cesty na olympiádu. Celé menu musí splňovat nejen předepsanou kompozici jednotlivých chodů, ale také nutriční a dietní požadavky. Jirka Středa, šéfkuchař Nestlé Culinary týmu, nastiňuje nejbližší úkoly týmu:
„Začínáme zpracovávat kompletní kalkulace, technologické postupy, nutriční hodnoty a HACCP (hygienický systém kontroly kritických bodů).“
Vedle technických parametrů, dolaďování gramáží, teplot přípravy a funkčnosti jednotlivých komponentů, které spolu kuchaři sdílí i na dálku, je čekají v tomto roce ještě dva tréninky. Ten nejbližší už v první polovině října ve Františkových Lázních a druhý v listopadu v Praze.