
- Novinky
- Coffee academy
Aktuální trendy v nápojích a Cold Brew!
Přijde vám, že v nápojích jste již vyčerpali veškeré nápady na servírování? Chtěli byste zdůraznit některou z kategorií vašeho nápojového sortimentu? Nebo vás zajímá, jaké trendy a novinky hýbají světem nápojů? Tak to jste na správném místě. Na následujících řádcích vám představíme prémiové točené nápoje, osvěžující Cold Brew, tradiční milkshakes a další současné hity, které vám mohou pomoci přilákat nové hosty a získat si je i k další návštěvě vašeho podniku.
Cold Brew
Není ledová káva jako ledová káva. Cold Brew je způsob přípravy kávy, kde se namísto horké vody používá voda studená. Čerstvě namletá zrna zalijete studenou vodou a necháte louhovat kolem 12 hodin, kdy proběhne potřebná extrakce obsažených látek. Doporučuje se poměr ideálně 1 díl kávy na 10 dílů vody. Výsledný nápoj přefiltrujte, např. s použitím frenchpress či dripper. Chuť Cold Brew se vyznačuje vyšší sladkostí, nižší aciditou a čokoládovými či ovocnými tóny. Servírujte s přidáním kostek ledu, případně můžete přidat trochu mléka. Poněkud netradiční verzí je i kombinace s horkou vodou, kdy je káva podávána opět teplá. Záleží jen na vaší odvaze experimentovat a pohrát si s dobou extrakce či použitým druhem kávy.
Trendy v nápojích, nad kterými je dobré se zamyslet
Dle posledních průzkumů se i nejlepší podniky nabízející především kávu, stávají trendy právě díky Cold Brew, jež přidávají do svých menu v různých odměnách, včetně originální verze, tzv. signature variant. Mezi netradiční varianty těšící se velké oblibě můžeme zahrnout příchutě jako sladko-slané, kokos nebo zmrzlinou inspirované drinky, třeba Cold Brew float, což je Cold Brew káva s vanilkovou zmrzlinou. Využijte potenciál Cold Brew naplno a použijte připravenou ledovou kávu například do koktejlů nebo ji promíchejte v shakeru s mandlovým mlékem.
Kromě růstu tohoto trendu v kavárnách a podnicích orientujících se na kávu, se objevuje rozmach Cold Brew i v restauracích a v nekomerčních prostorech, jimiž jsou zaměstnanecké jídelny, studentské koleje nebo univerzity.
Prémiové točené nápoje
Stálicí v téměř každém podniku je servírování točených nealkoholických nápojů, kam patří káva, čaj nebo kombucha (vyrábí se z oslazeného čaje, ve kterém několik dní pracuje kombuchová kultura), vytvářející jedinečný zážitek, za který si zákazníci rádi připlatí. Ačkoli měla točená soda v podnicích vždy silné zastoupení, celkem běžné bylo, že malé pivovary obětovali pípu nebo dvě domácímu kořenovému pivu či právě ochucené sodě, nyní provozovatelé věnují více místa na pípě jiným trendy nápojům. Své prvenství si tak vydobyli točené ledové čaje a džusy a to především v místech s rychlým občerstvením.
Nabídku jednotlivých nápojů je potřeba zvážit vzhledem k zaměření či kultuře vašeho podniku. V kavárně zaměřené na zdraví to může být předně kombucha, v podniku ve středu města nebo v místech, kde se sdružují studenti pak Cold Brew v různých variantách nebo v restauraci s rychlým občerstvením můžete uspět se zařazením některé z obměn nabídky džusů či milkshakes.
Širší nabídka točených nápojů přidává na zážitku z pití nealkoholických nápojů, ať už zřídíte stěnu s pípami, kde se zákazník může sám obsloužit (značně ulehčuje práci i personálu), nebo několik možností za pultem. Přidání nápojů na pípu také umožní provozovateli prodávat nápoje ve větších objemech a to za použití karaf nebo také rozšířením nabídky o domácí nápoje - například předpřipravené ledové latté apod.
Využití pro džusy
Džusy budou vždy mít své místo na snídaňovém menu, v koktejlech i na menu v restauracích, kavárnách a barech. Jejich prodej můžete podpořit aplikováním jednoduchých změn v servírování:
- Smíchejte různé příchutě a vytvořte si tak svou vlastní.
- Vytvořte osvěžující limonádu namixováním citronové šťávy, limety a sody nebo perlivé vody. Podávejte do vysoké sklenice ozdobené limetou nebo kolečkem pomeranče.
- Kombinujte méně obvyklé příchutě (např. citron/broskev) s rumem, vodkou, ginem nebo perlivým vínem a získejte osvěžující letní koktejl.
- Spojením ledového čaje a pomerančového džusu vytvoříte tzv. “Půl na půl”.
- Zmrazte džus, který můžete posléze využít jako trendy ochucenou tříšť, ledové kostky nebo třeba i zmrzlinu.
Milkshakes
V poslední době se vysoké popularitě těší také pokrmy či nápoje doplněné zmrzlinou. Ať už se jedná o lahodný zmrzlinový pohár, ledovou kávu s vanilkovou zmrzlinou či původem americký milkshake, jejich jednoduše a chutně připravené varianty, nedají příznivcům instagramu jinou možnost než se podělit s dalšími nadšenci o příspěvek a fotku v galerii.
Zaujměte své zákazníky přidáním prémiových shaků do menu či jejich obměnou podle ročního období. Největší oblibě se těší příchutě jako slaný karamel, matcha, mandlové mléko nebo třeba kombinace dvou druhů čokolády. A pokud budete chtít potěšit opravdu každého, nezapomeňte na možnost nabídky sójového mléka namísto tradičního živočišného.
Tip Nestlé Professional
Zaujaly vás trendy novinky?! Vyzkoušejte jednoduchý tip pro servírování Milkshake od našeho Nestlé Professional týmu:
Vkusné zdobení milkshaku nejenže lahodí oku, ale osloví i zákazníky, pro které připravíte něco navíc. Vrchní část nápoje můžete posypat například čokoládou, skořicovým cukrem, přidat kousek čerstvého ovoce (např. třešně, maliny, jahoda) nebo zakomponovat jiný sladký element jako cookies, marshmallow či želé bonbony. Jako ozdoba skvěle poslouží i čerstvá šlehačka, kousek sušenky s čokoládovou polevou nebo zdobením obarvená sklenice.
A jak na výborné Cold Brew?!
Vyzkoušejte extrakci kávy Buondi, která v sobě mísí aromatická zrna kávy Arabika s výraznými zrny kávy Robusta. Dosáhnete tak skvělého výsledku ledové kávy jemné a výjimečné chuti.