BEZMASÁ CESTA KOLEM SVĚTA

Bezmasá cesta kolem světa

Maso a nic než maso už dávno nevede žebříček kuchařských trendů. I když jsou Češi v jeho konzumaci daleko přede všemi státy, už i u nás se ke slovu dostává veganství, vegetariánství i tzv. flexitariánství (výrazné omezení spotřeby masa). S tím souvisí i časté otázky po výživové hodnotě jídel a zejména bílkovinách. Pokud se ale rozhodnete dát šanci rostlinným variantám, odměnou vám bude pestré a vyvážené jídlo se spoustou exotických chutí, kterému neodolají ani zarputilí „masožravci“!

Pokud se (alespoň minimálně) zajímáte o výživové hodnoty toho, co se servíruje na talíř, zaměřte se na esenciální aminokyseliny. Pod složitým názvem se ukrývá jednoduchá věc – jedná se o kompletní zdroje bílkovin, což kromě masa, ryb, vajec a mléčných výrobků mohou být i některé rostlinné alternativy, jako je například quinoa, pohanka, amarant, sója nebo chia semínka.

Další rostlinné zdroje, které nemají na rozdíl od výše zmíněných „zázračných“ potravin plné spektrum esenciálních aminokyselin, zase můžete chytře kombinovat s jinými nekompletními zdroji bílkovin. Dohromady tak vznikne plnohodnotné jídlo, aniž byste do receptu museli přidávat maso či vejce. Ideální a ověřenou kombinací jsou například luštěniny plus obiloviny (rýže, chléb, kukuřice...), nebo luštěniny se semínky a ořechy (mandle, para ořechy, kešu ořechy, slunečnicová semínka).

Pro inspiraci se můžete podívat pod pokličku nejrůznějším světovým kuchyním, kde tyto kombinace tradičně najdete. Například v Etiopii je to chléb injera s dušenou čočkou, v Maroku kuskusu s cizrnou, v Libanonu je to felafel s tahini omáčkou. Nezapomeňme také na Mexiko a jejich černé fazole s kukuřicí a na severoindické kaali daal (černou čočku) s rýží. A abychom nekřivdili Evropě, jeden příklad, který určitě znáte – müsli.