Pork and Pomegranate dish

Buďte kreativní - naučte se servírovat

Když se k zákazníkovi dostane hotový pokrm, neměly by jásat jen chuťové pohárky. „Food styling“ se tváří jako aktuální trend, pravdou ale je, že správné a estetické servírování jídla na talíř je už dávno zapsáno v kulinářských příručkách.

Jídlo na talíři by správně mělo uspokojit nejen chuť, ale i další smysly. Tato myšlenka má překvapivě základ v biologii. Pokud se strávníkovi servírovaný pokrm líbí, vyšle signál do mozku a ten pak v podstatě trávicí soustavě nařídí,

Nestlé Professional - Zpět na domovskou stránku

aby vyloučila více látek, které napomáhají vstřebávání živin.

Pokud chcete váš podnik dostat na vyšší úroveň. Servírování stojí na servisu. Proto se odhodlejte a zainvestujte do nádobí. Nakupte klidně širší škálu, ať mají kuchaři k dispozici více kusů nádobí, které se hodí pro každé jídlo. Jednoduchý styl nádobí nebude svazovat ruce při samotném servírování jídla na talíř. Světoví šéfkuchaři se shodují, že servírování vypadá nejlépe, když jídlo zabírá dvě třetiny talíře. Nemusíte však zákazníky ochudit a zmenšit porce, pomoci si můžete větším talířem. U teplých pokrmů je žádoucí, aby byly servírovány na prohřátých talířích

Nestlé Professional - Zpět na domovskou stránku

Rozmyslete ingredience

Základem servírování jsou, stejně jako u přípravy, ingredience. Pokus chcete dosáhnout, co nejestetičtějšího výkonu při servírování, vyberte při vaření pohledu lichotivé suroviny. Do začátku zkuste připravit pokrm z různě barevných ingrediencí. Kontrast je totiž základ. Přiláká oko a zaujme pohled zákazníka. Celé spektrum se na talíř nesnažte dostat. Jenom zkuste zapřemýšlet, co se k jídlu hodí, má zajímavou barvu a oživí ho při podávání. Ideálním pomocníkem jsou v tomto ohledu bylinky. Existuje jich široká škála, takže snadno vyberete ty správně, které se hodí i k chuti pokrmu. Čerstvé bylinky pak použijte při finálním zdobení talíře. Potěšíte zákazníkovu chuť, zrak, ale i čich.

Servírování smaženého jídla může být někdy poněkud zrádné. Hlavní roli hraje, jestli je jídlo správně usmažené a jak se

Nestlé Professional - Zpět na domovskou stránku

kuchař popasuje s přebytečným olejem. Pokud bude jídlo přesmažené, je pak velmi těžké ho hezky naservírovat. Protože jsou smažené pokrmy většinou křehké, je potřeba s nimi zacházet opatrně a pro kontrolu využít teploměr na smažení.

Nejdůležitější však je, aby byla finální práce při servírování jednoduchá a čistá. I když budete experimentovat, jídlo se snažte nepřeplácat. Nádobí musí být i po velkém snažení o zajímavou kreaci stoprocentně čisté. Pokud servírujete omáčky, použijte takové množství, které je na talíři ještě hezké. Dolaďte prostírání  a příbory. Vaši zákazníci ocení iniciativu a na jídlo se budou pokaždé těšit.