Chrest Zeleny

Chřestová sezona je opět tady

Chřest byl nejen oblíbeným afrodiziakem starých Řeků a Římanů, ale jeho obliba přetrvala dodnes. Začátek chřestové sezóny je ve znamení velkých očekávání, a tak by ve vaší nabídce neměl chybět. Víte, čím se jednotlivé druhy liší a jak je připravit co nejlépe? Máme pro vás pár tipů na jeho nákup, přípravu i skladování.

Chřestová sezona je opět tady

Chřest byl nejen oblíbeným afrodiziakem starých Řeků a Římanů, ale jeho obliba přetrvala dodnes. Začátek chřestové sezóny je ve znamení velkých očekávání, a tak by ve vaší nabídce neměl chybět. Víte, čím se jednotlivé druhy liší a jak je připravit co nejlépe? Máme pro vás pár tipů na jeho nákup, přípravu i skladování.

Zeleninový zázrak

Chřest je známý i pro své léčivé účinky. Lékaři ho doporučují především při poruchách funkce jater, močového měchýře nebo v případě onemocnění ledvin. Má blahodárný vliv i na podporu krevního oběhu a uleví i při pálení žáhy. Chřest je zkrátka lahodný a nabitý užitečnými látkami – je bohatý na vitamin A, B, železo, vápník, vlákninu a selen.

Chřestová sezona je opět tady

Tipy pro nákup a skladování

Čerstvý chřest je pevný a nedá se ohnout, jinak praskne. Neměl by být zavadlý ani zažloutlý a špičku by měl mít uzavřenou. U chřestu je zásadní čerstvost – čím dřív po sklizni ho ochutnáte, tím je sladší; to platí pro všechny druhy. Chřest spotřebujte do týdne od chvíle, kdy ho koupíte. Při delším skladování ztrácí cukr a přichází o svou unikátní chuť.

Pokud ho nebudete připravovat v den nákupu, doporučujeme namočit ho konci ve sklenici s vodou nebo zabalit do vlhké utěrky. Obchody nabízí chřest nejčastěji od dubna do konce června, proto neváhejte a využije jeho potenciál na maximum – určitě u svých hostů zabodujete.

Druhy a jejich chutě

Ve světě je známo zhruba přes 300 druhů chřestu, u nás narazíte především na tři základní: kromě tradičního bílého chřestu v obchodech běžně najdete i zelený. A v posledních letech se do nabídky dostává i exotičtější fialový, který rozhodně stojí za to vyzkoušet.

Zelená, fialová či bílá?

Váháte, po které variantě sáhnout? Bílý chřest je nejdostupnější a jeho chuť je považována za nejlahodnější. Je velice jemný a vhodný zejména pro přípravu rizota.

Zelený chřest je typický pro svou výraznou, lehce nahořklou chuť a obsahuje nejvíce vitaminu C. Fialový chřest má výraznou kořenitou a lehce nahořklou chuť. Ze všech druhů má nejvíce antioxidantů. V kuchyni se zatím příliš často nevyužívá, což je škoda, protože se jedná o vizuálně lákavou a chuťově delikátní záležitost. Můžete ho vyzkoušet zlehka osmahnout na pánvi a posypat troškou sezamu, nebo vyzkoušejte variantu stir fry se steakem. Pokud chcete zaexperimentovat, doporučujeme chřest zapéct do frittaty s kozím sýrem a bylinkami, nebo připravit na pizze spolu s ricottou a bazalkou.

Obecně vzato platí, že bílý a fialový chřest se používá především v teplé kuchyni na polévky a omáčky. Zelený se zase nejvíce hodí na studenou kuchyni a saláty.

chrest zeleny

Slaná i sladká variace

Chřestové rizoto nebo polévka je už v nabídce podniků celkem běžnou záležitostí, máme pro vás ale i pár netradičních typů, jak ho využít. Už jste zkoušeli například chřest na sladko? V Řecku je vařený chřest oblíbený v kombinaci s ovocný tvarohem. Nebo ho můžete spárovat s rebarborou, která ke chřestu chuťově výborně ladí. Experimentujte, fantazii se meze nekladou!

Tip na přípravu

Zažili jste, že vám chřest během přípravy zhořknul? Tomu zabráníte, když do vody, ve které ho budete vařit, přidáte kousek syrové brambory, trochu mléka nebo veku. Hrnec pak nepřiklápějte poklicí. Tak se z chřestu nevyvaří cukr a udrží si svou lahodnou chuť. Doporučujeme vyzkoušet!