Dish with potatoes

Fusion kuchyně – experimentální gastronomie současnosti

Už je tomu pár let, co se tento velký trend stal zažitou kategorií gastronomie. Fusion kuchyně spojuje svět na jednom talíři. V překladu se jedná o fúzi kuchyní čili sloučení alespoň dvou tradičních kuchyní z různých zemí – spojit se dají ingredience, recepty nebo techniky.

Fusion kuchyně údajně vznikla ve Spojených státech amerických, kde se tamní kuchaři snažili experimentovat s japonskými recepty. Vzhledem k tomu, že největší odbyt má fusion kuchyně na severní polokouli, většinou jde právě o kombinaci pokrmů z této části světa. Pro nás jde tedy obvykle o spojení asijské kuchyně a západních nebo evropských receptur. Ale fantazii se v této kulinářské kategorii meze nekladou. 

Stejně jako po celé zeměkouli, tak i v České republice jsou restaurace, které se na fusion kuchyně specializují a postavily na překvapivých kombinacích světových pokrmů svojí image. Odborníci se shodují, že úspěšné, takto zaměřené restaurace mají často kulturně rozmanitou klientelu, která s oblibou cestuje do různých koutů světa. Pokud si nejste jisti, že by zákazníci takovou změnu dlouhodobě ocenili, nemusíte na fusion kuchyni postavit celé menu, ale třeba jen představit pár specialit.

Jaká jsou nejznámější fusion jídla?

Nejpopulárnější fusion kuchyně je známá už tak dlouho, že je společností brána téměř za tradiční. Jedná se o spojení kuchyně amerického státu Texas a jižněji položeného Mexika – takzvaná kuchyně Tex-Mex. Tyto státy spolu sousedí, k výměně receptur nemuseli cestovat na jiný kontinent. Nejdříve údajně zachutnala mexická kuchyně Američanům a postupně jí začali vařit po svém, například do mexických jídel přidávali žlutý sýr jako je čedar, který je ve Spojených státech levnější a dostupnější. Nejoblíbenější ingredience, které tyto „jižanské“ státy spojují, jsou fazole, mleté maso, koření, tvrdé sýry a tortilla – pšeničná placka. Za jídlo, které je pro Tex-Mex kuchyni nejtypičtější, se považuje Chili noc carne – dušený pikantní pokrm, který je všude známý a velmi populární.

Jak se můžete dočíst v Trendech v gastronomii pro rok 2018, v tomto roce se má zaměřit pozornost na nové

Nestlé Professional - Zpět na domovskou stránku

variace indické kuchyně, jejíž receptury budou oživené jinými zeměmi. A první nápady na nová spojení už obletěly svět. Paneer je farmářský sýr z jižní Asie a často se v indické kuchyni používá. Nově se objevuje například v sendvičích amerického typu nebo na italských obložených chlebech - bruschettách. Stejně tak se tradiční indické pokrmy, jako je například tikka masala, balí do mexických tortill, aby vzniklo Indií inspirované burrito.

A když už je řeč o mexickém burritu neboli plněné a zarolované tortille, inspirovali se jím i ve vzdáleném Japonsku. Tamní kuchaře napadlo, že sushi, respektive nejpopulárnější rolky „maki“, v podstatě burrito vzdáleně připomínají. Vzali proto víc rýže a dalších ingrediencí, zarolovali je do většího kusu mořské řasy a vznikl oblíbený pokrm, který si můžete chytit v běhu do ruky a nemusíte ho jíst hůlkami. Tak vzniklo „sushi burrito“. Ideální kombinace pro milovníky japonské kuchyně, kteří mají pořád na spěch.


Jak začít experimentovat s různými světovými kuchyněmi?

Zapřemýšlejte, které pokrmy jsou u vás v podniku nejoblíbenější. Pro začátek můžete začít vymýšlet vylepšené recepty některých z evropských nebo amerických pokrmů. Kombinovat můžete jídla z těchto kontinentů navzájem nebo se odvázat a zkusit je spojit s některým z asijských jídel. Možností je spousta. Důležité je nebát se a zkoušet nové recepty.

Nestlé Professional - Zpět na domovskou stránku

Pro lepší představivost může pomoci seznam různých ingrediencí a surovin z kuchyní, které chcete spojit. Když je vše napsáno na papíře, lépe si uvědomíte, kde převládají, jaké chutě a co se k čemu lépe hodí.

Dávat dohromady různé ingredience a suroviny může být zrádné. Mějte na paměti, že kromě spojení chutí musí být v souladu i struktura a konzistence pokrmů. Některými spojeními jste si jistí, ale naopak některá vyjít nemusí. Proto se snažte co nejvíce zkoušet různé kombinace a ochutnávat, abyste dosáhli, co nejchutnějšího výsledku.

Spojovat se dají recepty v předkrmech, polévkách, hlavních chodech, dezertech i v nápojích. Proto nejdříve můžete zkoušet experimenty na menších pokrmech nebo koktejlech.