
- Novinky
- Aktuálně
IKA 2024: Světová kulinářská elita se utkala na olympiádě
V termínu od 2. do 7. února 2024 se v budově Mezinárodního kongresového centra (ICS) v německém Stuttgartu uskutečnila dlouho očekávaná událost kuchařského světa – 26. Mezinárodní kuchařská olympiáda – IKA 2024.
Že se jednalo o vskutku jedinečnou událost sezóny, potvrzuje i statistika ze samotné soutěže – sjelo se přes 1200 soutěžících z 55 zemí světa, kteří měli za úkol připravit zhruba 7 000 několikachodových menu.
Soutěžilo se celkem ve čtyřech týmových kategoriích – národní týmy, juniorské týmy, regionální týmy a Community catering. V každé z těchto kategorii měla Česká republika své zastoupení. V poslední zmíněné kategorii bojovali o medaile také kuchaři z našeho Nestlé Culinary týmu: Jiří Středa, Radek Daníček, Miloš Kopal, Dušan Svoboda, Jiří Zeman a Karel Fiala.
Soutěž v kategorii Community catering
Celkem 24 týmů z devatenácti zemí se utkalo v kategorii Community catering postupně ve čtyřech dnech. Šestičlenné týmy, složené ze čtyř kuchařů a dvou pomocníků, měly za úkol připravit 120 porcí, které se skládaly z předkrmu v podobě lakto-ovo vegetariánského nebo veganského bowlu, hlavního chodu ve dvou variantách (vegetariánské, maso nebo ryba) a dezertu.
Druhou částí zadání bylo nachystat 24 porcí konferenčního cateringu ve třech variantách (veganská, low-sugar a šéfkuchařova volba). Sestavená menu vycházela z tradičních pokrmů původních regionů kuchařských týmů s důrazem na lokální a udržitelné suroviny.
Diplom z olympiády
V obrovské konkurenci skončil náš Nestlé Culinary tým po hodnocení odborné poroty s diplomem a ziskem 69,18 bodů. Od zisku bronzové medaile jej tak dělilo pouhých 0,82 bodů. Pozitivní zpětná vazba od konzumentů z řad fanoušků i kuchařských profesionálů byla pro naše kuchaře velikou odměnou. Zároveň množství získaných zkušeností a zážitek, který si z celé soutěže tým odnáší je k nezaplacení.
„Dali jsme do toho všechno, ale v technických postupech jsme udělali několik chyb, které nám vzaly body. Porota oproti předchozí účasti před 4 lety vyzdvihla dodržování hygienických norem, práci s časem a sehranost týmu. Také se nám podařilo vyprodat téměř celý počet porcí oproti některým konkurentům,“ okomentoval výsledek kapitán Nestlé Culinary týmu, Jiří Středa.