
Snad každý si pamatuje slavnou hlášku z dnes již kultovního filmu Kulový blesk „Promiňte panstvo, nemáte někdo chuť na dobrou brazilskou kávu?“ A právě Brazílie je nejen zemí, karnevalů, fotbalu, ale zároveň i největším producentem kávy na celém světě.
15 z 26 brazilských států momentálně produkuje kávu. Káva se v Brazílii začala pěstovat v první polovině 18. století, kdy francouzští osadníci donesli do státu Pará první kávové rostliny z Etiopie. Poptávka po kávě z Brazílie rostla velmi rychle a již v roce 1840 se Brazílie stala největším vývozcem kávy na světě.
Věděli jste, že kávový průmysl je v Brazílii jedničkou v žebříčku zaměstnavatelů? Uvádí se, že kávový průmysl zde zaměstnává 8 miliónů lidí. Káva z Brazílie se v největší míře vyváží do Německa, Itálie, USA, Japonska a Belgie.
Brazílie patří také k největším konzumentům kávy s neuvěřitelnými 79,7 litry za rok a osobu. Důležité je však zmínit jednu věc, že místí pijí převážně kávu nižší kvality, protože tu kvalitní potřebují prodat. Většina plantáží provádí sklizeň od června do září, což znamená v období sucha a pro zpracování kávy se používá z převážné většiny naturální metoda zpracování kávy.
Káva z Brazílie se vyznačuje mírnou aciditou v chuti a příjemnou hořkostí v dochuti. Pozor ale, již delší dobu neplatí to, že Brazílie produkuje pouze „nudnou“ konzervativní kávu, ale pěstují se již také kávy s vysokým cuppingovým skóre a velmi zajímavými chuťovými profily. Je jednoznačně vhodná pro běžné i náročnější konzumenty kávy a hodí se jak pro přípravu espressa, tak pro přípravu filtrované kávy.
Tak co, dáte „Brazilce“ šanci? Pokud je vaše odpověď ano, vyzkoušejte náš recept na Espresso Tonic, na jehož přípravu je použitá káva Nescafé Superiore, směs arabik s výrazným podílem zrn z Brazílie.