
Obohacujeme gastronomii inovativními vzdělávacími kurzy
Stravování v celém světě, Českou republiku nevyjímaje, prochází výraznými změnami. Je potřeba, aby česká gastronomie držela krok s aktuálními trendy a každý host měl v restauraci možnost zažít skutečně uspokojivý gastronomický zážitek.
V Nestlé Professional jsme přivítali možnost být partnerem vzdělávacích kurzů, které iniciují společnosti Rostlinně & Hostina, a podílet se tak na rozvoji budoucích kuchařů. Toto partnerství nám umožňuje nastavovat myšlení kuchařů správným směrem již od počátku jejich vzdělávání.
Promyšlený obsah kurzů
Kurzy jsou navrženy tak, aby sjednotily teoretické i praktické dovednosti, dokázaly pokrýt široké spektrum témat od motivace pro rostlinné stravování, přes dochucování až po náhražky běžně užívaných ingrediencí. Hledání alternativ tradičních surovin se v současné gastronomii (nejen s narůstajícími alergiemi a jinými dietními požadavky zákazníků) stává součástí každodenního zájmu.
Kurzy se věnují jak rostlinným verzím typických českých pokrmů a jejich alternativám, tak také exotičtějším kuchyním. Vedle italské kuchyně se zaměřují na rostlinné varianty asijských, indických, či mexických jídel.
Jarní kurzy pro učitele
Společnost Rostlinně oslovila střední a odborné školy s gastronomickým zaměřením, kde vyučující předávají své rozsáhlé know-how tisícům budoucích kuchařů a kuchařek po celé České republice. V období od března do května 2024 absolvovalo třídenní kurzy celkem 55 kantorů z různých koutů republiky. Mezi účastníky byli jak vyučující teoretických předmětů, tak i vedoucí praktických výcviků či vedoucí školní kuchyně.
Cílem kurzů je předání informací budoucím zaměstnancům v gastronomii přes jejich vyučující tak, aby je pak mohli snadno využít ve svém oboru a obohatili tak českou gastronomii o plnohodnotná rostlinná jídla, která budou vyhovovat nutričním standardům, vizuálně osloví konzumenty a zároveň budou chutná.
Moduly kurzů na míru účastníkům
První dva dny kurzů byly teoretické a pro účastníky společné. Klíčovou součástí programu byla i udržitelnost. Ve spolupráci s iniciativou Zachraň jídlo se probrala témata o uchovávání potravin a smysluplném zpracovávání zbytků surovin. Důležitým tématem bylo také předání informací o tom, jak ideálně předcházet vzniku zbytků už během zpracování základních surovin.
Třetí den si každý účastník mohl vybrat modul dle svých preferencí a zaměření. První z možností byl modul “Business case” s kuchařem Adamem Novotným, který obnášel teoretickou i praktickou část k hypotetickému otevření vlastního podniku. Praktická část modulu se věnovala sestavení čistě rostlinného menu.
Druhou možností byly “Základy cukrařiny” s cukrářkou Petrou Stahlovou, která v teoretické části účastníky seznámila s rostlinnými surovinami a alternativami k živočišným ingrediencím. V praktické části došlo na demonstraci základních cukrářských postupů a pochopení rozdílů mezi tradičními a rostlinnými přístupy.
Plány do budoucna
Uzavřením jarního kola kurzů iniciativa společnosti Rostlinně v oblasti vzdělávání rozhodně nekončí. Podzimní kurzy jsou již naplánované a v Rostlinně se intenzivně věnují strategii dalšího rozvoje vzdělávacích aktivit pro učitele i v nadcházejících letech, kdy budou kurzy nabízet více variant volitelných modulů.
Součástí seminářů je již nyní možnost návštěvy kuchařů Nestlé Professional na jednotlivých školách, kde by, dle zájmu dané školy, seznámili zaměstnance školních jídelen s možnostmi rozšíření nabídky jídel o rostlinné verze pokrmů a představili jim i rostlinné produkty značky Garden Gourmet®.