Vegetables

Trendy v gastronomii pro rok 2018

Jaké trendy přinese rok 2018 do našich kuchyní? Předpovíme, na co se máte připravit, aby jste byli v gastronomii stále v kurzu.

Vše o původu

Spotřebitelé jsou čím dál náročnější na původ potravin, které kupují. Chtějí jídlo, které je z farem nebo menších podniků, a nejlépe, aby pocházelo z lokálních zdrojů. Lidé se zajímají, jaké suroviny jsou sezónní a které přesně jsou typické pro jejich region. Pokud chcete svým zákazníkům vyjít vstříc, neváhejte vyhledat ve vašem regionu spolehlivé dodavatele. Pokud chcete ukázat, že vám na surovinách záleží, stačí se zamyslet, jaká jídla jsou ve vašem okolí typická, a shánět se po lokálních zdrojích. Můžete se inspirovat jihočeskou tradiční přípravou kapra nebo populárním slezským bigošem - specialitou z masa, zelí, sušených hub, papriky, protlaku a koření.

Vegetables

Indická kuchyně v novém

Oblíbené indické chutě hlásí další vzestup ve světovém žebříčku. Jídla typická pro jihoasijský poloostrov jsou stále žádanější. Podle předpovědí předních světových šéfkuchařů čeká indickou kuchyni transformace a v příštím roce se s ní bude experimentovat. Osobité pokrmy plné voňavého koření se mají dočkat moderního oživení.

 

Kulinářství z ulice

Kuchyně na kolečkách se rozjíždějí do světa! V roce 2018 očekávejte v ulicích více food trucků než doposud. Nomádi v zástěrách už neobráží jen letní festivaly! Roste zájem i o takzvané pop up restaurace, které se objeví na jeden den a zase zmizí. Tyto projekty jsou právě pro pojízdná bistra ideální.

Flexitariánství

Flexitariánství neboli částečně bezmasá strava je obrovským celosvětovým trendem a lidé v něm vidí budoucnost. Tento směr povoluje občasnou konzumaci masa a jeho přívrženci často odmítají maso z velkých továrních chovů a dávají přednost surovinám z ekofarem. Flexitariáni jsou zjednodušeně vegetariáni, kteří si maso jednou za čas dopřejí. Vynechání masové složky z jídelníčku nemá žádný řád a každý flexitarián si určí sám, kdy maso jíst nebude. A protože každým rokem roste počet strávníků, kteří vyhledávají bezmasé pokrmy, nebojte se oživit menu o jídla plná zeleniny nebo při přípravě používat maso ze zvířat, která prožila spokojený život.

 

Mocktaily - nealkoholické koktejly

Experti se shodují, že oblíbenost nealkoholických nápojů stále stoupá. Spotřebitelé si často hlídají své zdraví a alkoholu se stále více vyhýbají. Barmani si zvykají, že počet objednávek nealkoholických koktejlů roste a bude růst i v příštím roce. Mocktail je název pro koktejl, který obsahuje směs ovoce a skládá se z více různých nealkoholických nápojů. Toto míchané osvěžení má vypadat jako běžný alkoholický míchaný drink a lidé si ho dopřávají i v baru.

Snídaně k večeři

Doby, kdy se ze snídaní stal brunch – snídaně spojená s obědem, jsou pryč. Pochoutky, které si dopřáváme většinou před polednem, lidé žádají na talíři i v pozdějších hodinách a restaurace nechávají snídaňové menu dostupné po celý den. Proto nebuďte překvapení, až se zvýší poptávka po populárním toastu s avokádem i po soumraku.
V příštím roce nás nečekají velké převraty, podle gastronomických expertů se budou hlavní kulinářské směry v příštím roce odvíjet od loňských trendů. Celkově strávníci více tíhnout ke zdravému životnímu stylu, vyhledávají jídla plná zeleniny a hlídají výživovou hodnotu svého jídelníčku. Lidem také v posledních letech více záleží na životním prostředí, ekologii a těší se z informací o původu jejich jídla. Pokud chcete uspokojit své zákazníky, držte se našich rad, nešlápnete vedle.