
- Novinky
- Udržitelnost
Trendy v kulinařině
V gastronomii se neustále objevují nové trendy ovlivňující způsob přístupů provozovatelů a šéfkuchařů k vaření, zpracování surovin a prezentaci jídel. Tyto trendy jsou důležité, protože nám umožňují objevovat nové chutě, inovativní techniky a zároveň se zaměřovat na udržitelnost a zdraví.
Udržitelnost, lokální zdroje a kreativní využití již zapomenutých surovin
Udržitelnost je zásadním tématem nejen v moderní gastronomii, ale rezonuje v mnoha oborech napříč celou společností. V gastronomii se zaměřujeme na využívání regionálních a sezónních surovin, což podporuje místní ekonomiku a snižuje emise způsobené dlouhými přepravami. Efektivním zpracováním surovin se snažíme minimalizovat plýtvání nejen ekonomickými prostředky, ale především přírodními a lidskými zdroji.
Pro majitele a provozovatele restaurací, výroben a hotelů přinášíme několik tipů, jak zlepšit udržitelný přístup ve svých provozech a přizpůsobit tak svůj podnik moderním trendům.
1. Výběr surovin
Při tvorbě menu přemýšlejte lokálně a sezónně. Zaměřte se na výběr regionálních surovin od místních farmářů a zemědělců. Preferujte dodavatele, kteří se řídí udržitelnými postupy a minimalizují používání chemikálií. Tímto krokem nejen podpoříte místní producenty a ekonomiku, ale také výrazně snížíte ekologickou stopu vašich pokrmů. Suroviny, které budete používat budou čerstvé a kvalitní.
Zároveň možná objevíte tradiční plodiny, které se vytratily z našich jídelníčků, protože je v regálech supermarketů nenajdete. Znovuobjevení zapomenutých surovin a jejich používání může být zajímavým lákadlem v nabídce vašeho menu a zároveň netradičním zážitkem pro vaše hosty. Spolupráce s místními farmáři a zemědělci vám navíc umožní budovat silné vztahy s komunitou a posílit tak vzájemnou podporou všeobecné povědomí o důležitosti udržitelného stravování.
2. Skladování surovin a recyklace odpadu
Minimalizujte používání obalových materiálů tím, že upřednostníte znovupoužitelné obaly namísto jednorázových. Používejte přepravky, bedýnky či doplnitelné nádoby na tekutiny. Snížíte tak množství nadbytečného odpadu.
Pro nutný odpad vytvořte ve svém provozu systém pro sběr a recyklaci obalů. Podpoříte tím recyklaci těchto obnovitelných materiálů. Máte-li nadměrné množství odpadu z velkého provozu, oslovte místní recyklační firmy, které vám pomohou minimalizovat množství odpadu končícího na skládkách.
Navažte spolupráci s farmáři a zemědělci, od kterých nakupujete suroviny, a diskutujte o možnostech zpětného využití bioodpadu. Můžete se dohodnout na zpětném odběru vaječných skořápek, či kompostování zbytků potravin a jiných organických materiálů, které vznikají při přípravě jídel. Tímto způsobem můžete snížit množství odpadu a využít ho jako živiny pro půdu.
3. Zpracování surovin
Snižte plýtvání potravinami a zkuste využít maximum částí dodávaných surovin. Našim tipem je využít zeleninové listy. Čerstvé listy ředkviček jsou výborné na olej a květákové zase na netradiční chipsy. Trendem je také kvašení, fermentování a nakládání ovoce a zeleniny. Čerstvé ovoce a zelenina jsou v sezóně nejkvalitnější. Díky zmíněným způsobům zpracování si zachovají spoustu svých vlastností a vy jimi ozvláštníte vaše menu i mimo jejich sezónu.
Pro vaše hosty bude také jistě zajímavé znovuzařazení méně používaných kusů masa. Mezi opomíjená masa, která dodají vašemu menu jedinečné chutě a textury, patří ledvinky, brzlík, morek a masa, která potřebují delší technologickou úpravu.
Zařazením těchto pokrmů do vaší nabídky snížíte plýtvání, maximalizujete využití jednotlivých surovin a ozvláštníte vaše menu o jídla s novými a zajímavými prvky. Minimalizací odpadu zároveň přispíváte k udržitelnosti vašeho provozu, protože využíváte potenciál vašich surovin naplno.
4. Tradiční kuchyně
Využijte tradiční receptury a nebojte se modernizovat již známé a prověřené recepty. Moderní gastronomie velmi ráda pracuje s inovativními kroky, kterými osvěží prověřené a známé postupy. Naším tipem je modernizace receptů do lehčích verzí pokrmů, zapojení nové nebo naopak zapomenuté ingredience nebo zajímavé koření, kterým posunete výslednou chuť do nové polohy.
Změny nemusí probíhat vždy jen v rámci samotné přípravy jídel. Můžete prověřený a oblíbený pokrm pouze prezentovat na talířích v nové podobě. Doporučujeme ozdobit výsledný pokrm mikrobylinkami či okvětními lístky. Můžete také na vybrané chody použít moderní talíře a dekorace pro zvýšení atraktivnosti nabízených pokrmů.
V současnosti žádaným trendem je nabídka bezmasých jídel. Nebojte se ozvláštnit váš jídelní lístek vegetariánskou nebo veganskou verzí tradičních pokrmů. Není nutné přidávat nevyzkoušené a nové recepty do vaší nabídky. Můžete zůstat u ověřeného konceptu vašeho menu a vytvořit pouze pro nabízené pokrmy také jejich bezmasé alternativy.
5. Rostlinná strava
Už jste objevili kouzlo rostlinného menu? Ano, rostlinné menu je skutečně objevem, který si získává stále větší popularitu. Z nabídky rostlinného menu si vyberou nejen vegetariáni a vegani, ale také flexitariáni – hosté, kteří občasně omezují konzumaci masa.
Inovace v produktech rostlinné stravy přinášejí skvělou chuť a texturu. Existuje široká nabídka rostlinných alternativ pro maso, mléčné výrobky a další potraviny živočišného původu. Zahrnutí rostlinného menu do vaší restaurace může být skvělým způsobem, jak oslovit různé typy zákazníků a přinést do vašeho podnikání nové a inovativní prvky.
Udržitelná gastronomie
V době, kdy se stále více lidí zajímá o udržitelnost a ochranu životního prostředí, může být udržitelná gastronomie klíčovým faktorem pro úspěch restaurací. Využití lokálních potravin, minimalizace plýtvání a recyklace odpadu jsou jen krátkým představení výrazně širší škály moderních trendů, které mohou pomoci právě vaší restauraci stát se udržitelnější a zároveň nabídnout hostům špičkové menu.
Svým přístupem můžete přilákat zákazníky, kteří se zajímají o udržitelnost a chtějí podpořit podniky s odpovědným přístupem k životnímu prostředí. Neváhejte a dejte se do práce! Věříme, že brzy budete špičkovými zástupci moderní a udržitelné gastronomie a budete dále inspirovat ostatní. Vaši zákazníci to jistě ocení!