mletí

Využití kávové sedliny

Na světě se vypije každý den cca 2.250.000.000 šálků káv a její spotřeba neustále roste. Produkce i konzumace kávy má díky těmto číslům velký dopad na životní prostředí. V Nestlé Professional se snažíme dopady pěstování a produkce kávy co nejvíce zmírnit prostřednictvím programů zaměřených na regenerativní pěstování kávy.

Pomoci životnímu prostředí ale můžete i vy, naši zákazníci. Jednou z možností je, že budete připravovat pro své hosty kávu, která pochází právě z regenerativního zemědělství. Ideální káva pro váš provoz by měla mít certifikaci Rainforest Alliance nebo certifikaci BIO, protože tyto kávy musí splňovat nejpřísnější pravidla nejen pro své pěstování, ale i během zpracování kávových zrn. 

Při pití kávy vzniká jako vedlejší produkt kávová sedlina. Kávová sedlina nemusí končit přímo ve směsném odpadu, odkud se dostane na skládku a přispívá k emisím CO2. Víte, že kávovou sedlinu můžete sbírat a dále ji využívat? Poradíme vám jak na to. 

Z odpadu cenný poklad pro zahrádkáře 

Kávová sedlina není jen odpadem, ale může být znovu využita v rámci udržitelného nakládání s odpady. Tím, že se jí vyhneme skládce, snižujeme emise metanu, který hraje důležitou roli v boji proti změně klimatu, a zároveň dosáhneme pozitivního finančního dopadu na svoz a likvidaci odpadu. 

Kávová sedlina výborně poslouží jako přírodní hnojivo, neboť je bohatá na dusík a další živiny. Přidáváním kávové sedliny na kompost napomůžete jeho rychlejšímu rozložení. Zároveň používáním kávového kompostu můžete snížit chemickou kontaminaci podzemních vod při nahrazení chemických hnojiv kávovým kompostem. 

Můžete se spojit například s různými komunitními zahradami, které mohou kávovou sedlinu od vás pravidelně odebírat a využívat ji na svých zahradách. Kávová sedlina totiž dokáže i výborně ochránit úrodu před šneky a slimáky, stačí ji jen rozházet kolem rostlin. 

Svíčka ze sedliny

Kávová sedlina pro krásu a romantiku 

Kávová sedlina je pro svoji texturu ideální pro výrobu tělového peelingu. Peeling vyrobíme jednoduše smícháním kávové sedliny s trochou přírodního oleje a soli. Tato směs zanechá vaši pokožku hladkou a svěží.  

Dalším jednoduchým tipem, jak využít kávovou sedlinu je výroba romantických svíček. V Nestlé Professional jsem se tímto tipem inspirovali před loňskými Vánoci a vyrobili jsme jako dárek pro naše zákazníky svíčky z kávové sedliny z kávy, kterou vypili naši kolegové v pražských kancelářích Nestlé. Výroba svíček je jednoduchá. Usušenou kávovou sedlinu smíchejte s rozpuštěným voskem a trochou esenciálního oleje a přidejte knot. Vše umístěte například do skleničky od jogurtu, která je pro velikost svíčky ideální a máte hotovo!   

Kávová sedlina – užitečný pomocník v domácnosti 

Málokdo si uvědomuje, že kávová sedlina může být využita i v každodenním domácím prostředí. Je to skvělý pomocník při odstraňování mastnoty a nečistot. Jednoduchým třením kávové sedliny o mastný povrch nejen odstraníte mastnotu, ale vyčistíte jím i připálený hrnec. Stejně užitečná je i při čištění odpadu. Stačí jen kávovou sedlinu nasypat do odtoku a zalít horkou vodou.   

Zpestření nabízených pokrmů 

Milovníci kávy určitě ocení i sušenky či dezerty (např. panna cottu) z kávové sedliny. Stačí při pečení přidat trochu kávové sedliny do receptu a vykouzlíte tak úžasné kávové delikatesy.  

Jak kávovou sedlinu skladovat? 

Pro zachování kvality kávové sedliny je důležité její správné skladování. Ideální je uchovávat ji ve vzduchotěsné nádobě vyrobené ze skla nebo oceli.  

Využívání kávové sedliny má mnoho výhod, jak pro životní prostředí, tak pro naši peněženku. Je to skvělý způsob, jak můžeme přispět k udržitelnosti a zároveň snížit negativní dopad na životní prostředí. 

coffee