Vzděláváme mladé kulinářské talenty

Naši kuchaři v letošním roce navštívili několik odborných gastronomických škol po celé České republice v rámci edukativního programu Young Culinary Talents (YoCuTa).

Během odborných workshopů v rámci programu YoCuTa si studenti gastronomických škol mohli vyzkoušet netradiční přípravy pokrmů, například z mořských plodů, ryb, zvěřiny, ale i ze 100 % rostlinných surovin.

„V dnešní době, kdy je obrovský nedostatek kvalifikovaných pracovníků, nejen v kuchyni, jsme rádi, že jsme mohli studentům přiblížit i tu hezčí stránku gastronomie a rozšířit jim jejich výuku o méně známe suroviny a techniky, ke kterým se při školní praxi nedostanou“, říká Jiří Středa z Nesté Professional.

Workshop začínal zapojením specialistů z HR, kteří studentům poradili, jak se připravit na pracovní pohovor, jak si napsat CV, kterých chyb se vyvarovat a jaké přednosti naopak vyzdvihnout. Neméně důležitým bodem programu byla také udržitelnost. Naším závazkem je nabízet výrobky, které jsou nejen chutnější a vhodnější pro zdraví, ale také šetrnější k životnímu prostředí v průběhu celého svého životního cyklu.

Největší čas byl věnován přímo samotnému vaření a přípravě pokrmů, aby si žáci sami vyzkoušeli, jak filetovat rybu, uvařit chobotnici, připravit zvěřinu metodou sous-vide nebo jak připravit thajské curry.

Workshopů se celkem účastnilo více než 220 studentů. Většina mistrů odborných výcviků kladně hodnotila celý program, který je pro žáky do budoucna velice přínosný.  V příštím roce bychom chtěli i nadále pokračovat a program YoCuTa představit také na slovenských školách.