Štefan Szrsen

Štefan Szrsen

Obchodní specialista a kuchař
Štefan se věnuje profesionální gastronomii s krátkými přestávkami už přes dvacet let. Začínal učením se od starších a zkušenějších kolegů, od kterých nejdříve získával zkušenosti a s postupem času je přirozeně začal i vyměňovat za své vlastní postřehy a inovace. V mládí se věnoval rodině, ale s rostoucími zkušenostmi se začal více prosazovat v kuchařské komunitě v rodném Slovensku. Štefan je členem sdružení Aregala Slovensko - kuchaři bez hranic a má letité zkušenosti s vařením na mezinárodních festivalech.

Jak dlouho už profesionálně vaříte?

Vařím asi dvacet let s několikerým přerušením. V době, kdy jsem se vyučil, jsem jako velmi mladý založil rodinu, takže jsem neměl mnoho času na stáže nebo soutěže. Učil jsem se od kolegů a kamarádů kuchařů, se kterými jsem si vyměňoval zkušenosti. Dnes jsem členem Aregala Slovensko - kuchaři bez hranic. Spoustu zkušeností jsem získal při vaření na mezinárodních festivalech pro kapely ze Slovenska i Čech - Polemic, Kabát a další.

Kdy se ve vás probudil zájem o gastronomii?

Vařím od malička, moje první samostatně uvařené jídlo byly palačinky v devíti letech, druhé potom soté ze sojových kostek. Tehdy se rozhodlo a po základní škole jsem se šel učit na kuchaře.

Co nejraději vaříte a jakou kuchyni upřednostňujete? 

Nejraději vařím jídla ze slovenské, české a maďarské kuchyně, protože slovenská kuchyně je těmito dvěma silně ovlivněná. Mám rád čerstvé regionální potraviny, které jsou základem těchto kuchyní. Na druhou stranu se samozřejmě nebráním různým experimentům, ale neexperimentuji za každou cenu.

Jaké jsou podle vás nové trendy v kulinařině a kam se bude kulinařina posouvat do budoucna?

Podle mě lidé rádi zkoušejí nové a méně známé chutě. Trendem budou stále tradičnější jídla ve spojení s větší nebo menší dávkou exotiky. Roste skupina lidí, která je ochotná si za jídlo připlatit, pokud bude dostatečně kvalitní. 

Jak se mění nároky zákazníků na jídlo?  

Pandemie ukázala, kde jsme měli rezervy. Mnoho provozoven zavřelo a naplno se rozběhl streetfood a donáškové služby. V této oblasti bude potřeba také zapracovat na kvalitě.

Snažíte se v rámci své profese nějakým způsobem vzdělávat a rozvíjet?

Samozřejmě. Gastronomie je neustále se vyvíjející obor. Kdybych se nerozvíjel, rychle bych vypadl z kola. Sleduji kuchařské kolegy na sociálních sítích, potkávám se s ostatními kuchaři na školeních a vyměňujeme si zkušenosti. Velkým zdrojem inspirace jsou pro mě i kolegové z Nestlé Culinary Teamu. 

Odkud čerpáte inspiraci? 

Nejraději čerpám inspiraci v historii. Baví mě hledat staré recepty a potom je nějakým způsobem podat v moderním provedení. 

Co rád děláte ve volném čase kromě vaření? 

Hodně čtu. Taky se věnuji folklóru a tradicím.

Máte nějaké oblíbené místo na večeři, jaké? 

Nemám jedno konkrétní místo, ale vím, kam zajít na dobrý steak, když na něj dostanu chuť, nebo na dobrou pizzu, když dostanu chuť právě na ni. 

členství
Členství
  • Člen sdružení Aregala Slovensko - kuchaři bez hranic
  • Člen Slovenského svazu kuchařů a cukrářů