
- Novinky
- Aktuálně
Jiří Středa jako porotce v mezinárodní soutěži Chef Culinary Cup 2018
Třetí ročník soutěže Chef Culinary Cup pod patronátem Jerzy Pasikowského se uskutečnil 21. března tohoto roku, kdy rovněž začala velká gastronomická událost EUROGASTRO trade fair. Letošního ročníku se nově účastnily další tři trhy Česká republika, Slovensko a Maďarsko.
Účastníci soutěže měli za úkol ukázat své umění za použití výrobků značky CHEF. Mohli využít jak tekutý koncentrát, tak výrobky v podobě pasty.
Členové poroty, kteří dohlíželi na soutěž, byli z Polska, Dánska a Maďarska. Českou republiku zastupoval člen našeho kulinářského týmů Jiří Středa.
Hodnocení probíhalo zcela subjektivně. Rozdávaly se body od 0 do 10 v pěti různých aspektech.
Složení
Vhodná volba produktů založená na znalostech regionálních možností je základ. Účastníci zde měli za úkol využít výrobky v kontextu nejvyšší kvality, jedinečnosti pokrmu a čerstvosti.
Dovednosti
Kvalitní kulinářské znalosti se vyznačují dobře promyšleným používáním produktů a vhodnými způsoby přípravy pokrmů. Hodnocena byla především profesionální prezentace v souladu s místní kuchyní, její historií a původní recepturou pokrmů.
Genius
Každý dobrý kuchař dokáže do svého umění promítnout vlastní podpis. V rámci této kategorie se hodnotil osobní styl, inspirace založená na znalostech a speciálních schopnostech a moderních trendů v kulinařině při zachování ideální rovnováhy a harmonie chutí, tvarů a vůní jídel.
Perfektní vzhled
Mezi jasným kritériem při hodnocení jídla byla perfektní prezentace, která měla zajistit neopakovatelný vizuální zážitek.
Sdělení
Zde se opět hodnotilo v kontextu užití regionálních potravin a zprávou, kterou mělo porotu oslovit.
Výhercem se stal polský šéfkuchař Rafał Koziorzemski z restaurace Bílý Králík (Biały Królik v Gdyni). Jeho vítězný pokrm byl jak jinak než králík s hruškou na česnekovém pyré s lanýžovou omáčkou, jejíž základ byl připraven z tekutého koncetrátu CHEF Demi-Glace.
Šéf kuchař Rafał se může těšit z krásné výhry, kterou by nepohrdl žádný profesionál z gastronomie. Čeká ho výlet do Lyonské akademie Poul Bocus a výcvikový kurz s národním týmem v Lucembursku.
Více o Chef Culinary Cup 2018 v připraveném videu.