Prichazi jaro a s nim Velikonoce, jakymi recepty se muzete inspirovat

Přichází jaro a s ním i Velikonoce, jakými recepty se můžete inspirovat?

Na přelomu letošního března a dubna křesťané slaví oblíbené Velikonoce. Svátek zmrtvýchvstání Ježíše Krista se dostává do životů i nevěřících. Už tradičně jsou tyto svátky i symbolem příchodu jara, kvetoucí zeleně a konce zimních dní.

Zajímavé jsou Velikonoce i v gastronomii. Po zimě bez lokální úrody přichází jarní doba plná nových čerstvých sezónních surovin. Proto jsou Velikonoce ideální příležitostí pro svěží obměnu menu ve vašich podnicích.
 
Těžká jídla, která v zimním období zasytí a zahřejí už se k jaru nehodí. Období masopustních zabijaček už taky odbylo. Půst končí takzvanou Škaredou středou, která letos připadá na 28. března. Nastává ten pravý čas pro lehké jarní polévky, saláty a pokrmy plné čerstvých bylinek a hravých barev.

Škaredá středa
 
Pokud kuchař není dostatečně trpělivý ohledně přípravy geometricky estetických palačinek, Škaredá středa je ideální den pro servírování trhanců. V tento počáteční den Velikonoce má totiž pokrm vypadat neúhledně. Tradičními pokrmy jsou tedy již zmíněné trhance, jiné potrhané placky a přeložené bramboráky. Velikonoční tradice se neliší ani u našich sousedů na Slovensku.

Zelený čtvrtek
 
Následně přichází Zelený čtvrtek. Kulinářskou tradicí pro tento den je příprava jarní zeleně a luštěnin. Také se obvykle pekly preclíky, pletence, škvarkové placky k jarním polévkám. Zásadní surovinou je petrželka, špenát nebo mladé kopřivy.

Zeleny Ctvrek Polivka

Velký pátek
 
Podle tradice se má na Velký pátek držet půst. Chápeme, že to pro prosperující gastronomický podnik není ideální plán pro sestavení menu. Pokud se chcete inspirovat další velikonoční tradicí, na Velký pátek můžete připravit pokrmy ze surovin „co dům dal“. V domácnostech by to znamenalo zelí, špenát, brambory, kořenovou zeleninu, hrách a další uskladněné suroviny. Ideální pro oslavy Velkého pátku jsou také ryby. Z těchto ingrediencí už lze připravit skvělý svěží pokrm, který budou vaši zákazníci milovat.

Bílá sobota
 
Oslavu Bílé soboty můžeme přirovnat k velké hostině. Hlavním kulinářským tahákem tohoto velikonočního dne je jednoznačně tradiční voňavá nádivka. Ze sladkého se na menu skvěle hodí mazanec nebo sladké jidáše. Pokud se chystáte pozvat Velikonoce do vašeho podniku a naladit tak zákazníky na jaro, jeden z těchto pokrmů v nabídce nesmí chybět.  A věřte, že to zákazníci ocení.

Boží hod velikonoční
 
Další den Velikonoc a další den pečení. Tentokrát se pece plní buchtami, ale i masem. Tradiční hostina v sobotu na Boží hod velikonoční by měla odstartovat silným hovězím vývarem. Hlavní pokrmy by měly obsahovat šťavnaté a dobře propečené mladé jehněčí, telecí nebo kůzlečí maso. V sobotu je však třeba upéct hlavně beránka! Symbol nevinnosti mohl být z opravdového masa nebo sladký z těsta. U našich sousedů na Slovensku se k snídani podává pečený bochánek z nadýchaného těsta, kterému se přezdívá „paska“. Ten se pak dojídá i na Velikonoční pondělí.

Seleci Kolinko Glacee z Cerneho

Velikonoční pondělí
 
S vrcholem Velikonoc přichází na scénu i typická velikonoční surovina. A jsou to zajisté vejce. Jedná se zároveň o symbol nového života a znovuzrození. Skvělým nápadem na další recept s vejci jsou plněná vejce – mohou sloužit i jako ozdoba k jinému pokrmu! Pokud se chcete řídit tradicemi, nezapomeňte, na Velikonoční pondělí máte možnost postavit celé menu na vejcích, případně je použít při přípravě všech pokrmů.

Vajicka Velokonocni Symbol

Slovenské odplatné úterý

Na rozdíl od českých obyčejů, na Slovensku se slaví i takzvané „odplatné úterý“, kdy koledují děvčata místo chlapců a oplácejí jim tak šlehání pomlázkami z Velikonočního pondělí.
 
Pokud ještě váháte, zda tyto oblíbené jarní svátky pozvat do vašich podniků neváhejte. Je to ideální příležitost pro osvěžení kuchyně. Nemusíte se striktně držet kulinářských tradic, stačí se inspirovat!