
- Novinky
- Tipy a triky
Proč se lidskému tělu vyplatí pít kávu každý den
Káva patří ke každodenního rituálu mnoha lidí a je jen málo gastronomických provozoven, kde v nabídce káva chybí. Je však káva prospěšná zdraví nebo škodí? Odborníci upozorňují na mnoho látek obsažených v kávě, které lidskému tělu pomáhají, proto se nemusíte bát, že o dobrou kávu bude ve vašem podniku menší zájem!
Není tajemstvím, že káva má vysoký obsah antioxidantů, které chrání lidské tělo před různými nemocemi. Norští a američtí vědci se dokonce shodli na faktu, že strávníci západní kuchyně přijímají více antioxidantů v kávových nápojích než v ovoci a zelenině. Jiní nutriční specialisté také poukazují na skutečnost, že antioxidanty obsažené v kávě mohou chránit své každodenní fanoušky před Alzheimerovou chorobou, diabetem, obezitou nebo dokonce dokážou snížit pravděpodobnost výskytu některých nádorů. Výzkumy prokázaly, že zastánci každodenní konzumace kávy se dožívají vyššího věku právě díky menšímu riziku těchto nemocí.
Kofein na podporu mozku i metabolizmu
Jak je dobře známo, káva je bohatým zdrojem kofeinu – látky která zvyšuje funkci mozku a dokáže urychlit metabolizmus. Lidé jí proto vyhledávají nejčastěji, když potřebují načerpat energii a po ránu probudit rozespalý mozek. Kofein v kávě stimuluje aktivitu mozku a přispívá tak ke snížení únavy. Kromě těchto potřebných vlastností dokáže i zlepšit náladu. Tím, že kofein umožní zrychlení metabolizmu, dochází v těle k rychlejšímu spalování kalorií. Stinnou stránkou každodenního přísunu kofeinu v kávě je, že si na něj tělo zvykne a povzbuzující účinky nebudou tak výrazné.
Množství kofeinu však může být i zrádné. Vysoká konzumace kofeinu dokáže zhoršit spánek nebo přivolat úzkosti. Jedná se však o individuální záležitost. Je třeba si dávky kofeinu hlídat
Kolik šálků kávy denně je ještě zdravé?
Různé výsledky vědeckých výzkumů přináší i různé závěry, kolik šálků oblíbené kávy je ideální za jeden den vypít a jaké množství je už příliš a lidskému tělu neprospívá. Nejčastěji se však uvádí, že tři až čtyři hrnky kávy denně jsou v rámci mezí. Je však třeba si uvědomit, že mluvíme o konzumaci u lidí, kteří mohou čerpat z pozitivních vlivů látek v kávě. Nápoje, které v sobě skrývají vysoký obsah kofeinu nejsou ve velkém množství zdravé pro těhotné ženy, lidi trpící řídnutím kostí, vysokým krevním tlakem nebo pomalejším metabolizmem. Poslední zmínění totiž pomaleji odbourávají kofein a mají větší pravděpodobnost okusit jeho nežádoucí účinky. Obecně se experti shodují, že pokud káva někomu chutná, nemusí se jí vyhýbat, stačí jen omezit množství.
Aby káva chutnala a zákazníci na ni do vašeho podniku rádi vraceli, je třeba dbát na její správnou přípravu. O tom, jak je příprava kávy důležitá vám poradí kávový odborník Nestlé Česko Jiří Čad. Káva by měla být vždy čerstvá. Pak svojí vůní přiláká více zákazníků.