Cerne Kavarenske Zlato Kavova Sedlina

Černé kavárenské zlato: Kávová sedlina

Napadlo vás, že zbytky po přípravě kávy se dají efektivně a ekologicky využít? Máme pro vás pár tipů, jak je zužitkovat a přispět k hladkému chodu svého podniku.

1. Udělejte si zásoby

Prvním a nejdůležitějším krokem k využití kávové sedliny je, abyste ji správně skladovali. Důkladně ji vysušte, aby se do ní nedala hniloba, a teprve potom je možné ji bez obav skladovat v plastovém sáčku nebo ve skleněné nádobě.

2. Kam s ním?

Pokud se rozhodnete lógru zbavit, nezaplňujte si zbytečně popelnici. Zbytky po kávě se totiž výborně hodí na kompost, kam je můžete přidat ještě vlhké, takže odpadá práce se sušením a skladováním. A váš kompost vám poděkuje – obohatí se totiž o fosfor, draslík, hořčík a měď, což jsou kyselé prvky a při jejich odbourávání se uvolňuje dusík. Zkrátka to nejlepší pro opravdu bohatý kompost!

3. Kavárenská zahrádka a květiny

Zdobí váš podnik květiny, ať už v květináči, nebo kolem venkovní zahrádky? Pak použijte kávovou sedlinu jako vynikající hnojivo! Připravíte ho tak, že lógr vysušíte a před zaléváním rozsypete kolem rostlin na zahrádce.

NÁŠ TIP – hnojivo si můžete připravit i tekuté. Stačí lógr zalít vodou a nechat jeden den louhovat. Tímto roztokem posléze rostliny zalijte.

Pokud chcete vyživit rostliny v truhlíku či květináči, doporučujeme smíchat zbytky kávové sedliny při jejich přesazování rovnou se zeminou. Kdybyste vysypali lógr pouze na povrch, mohl by začít plesnivět, a kromě toho by přitahoval nežádoucí hosty – octomilky.

4. Lapač pachů

Čistá lednice je základem každého podniku či restaurace. Jenže občas se z ní line nepříjemný či výrazný pach, i když ji pravidelně a pečlivě čistíte. Jak s ním zatočit? Stačí dát dovnitř misku s kávovou sedlinou, který absorbuje nepříjemný zápach, a nevábný odér je pryč!

5. Zatočte s mastnotou

Pokud ve svém podniku čas od času bojujete s mastným a špinavým nádobím, nemusíte hned sahat po chemii. Kávová sedlina je vám k službám! Stačí jí trochu nanést na houbičku a umývat nádobí tak, jak jste zvyklí. A pokud se před vámi ocitl opravdu zaneřáděný hrnec, doporučujeme aplikovat několik lžic sedliny na dno, a nechat několik minut působit. Jakmile se pustíte do drhnutí, uvidíte, že mastnota a špína se vám bude doslova rozpouštět pod rukama.

6. A zima se může jít klouzat

Jestli jste majitel podniku, zřejmě si nepřejete, aby se v zimě vaši zákazníci museli dostávat ke vchodu na bruslích. Jenže jak na to, když nechcete ničit kola aut, chodníky či trápit psí packy posypovou solí? Schraňujte od podzimu sušenou kávovou sedlinu a jakmile namrzne, posypte s ní chodník. Pomletá zrníčka kávy se chovají podobně jako sůl, jen bez dráždivých a leptavých účinků. S tímhle trendem kavárny úspěšně bodují několik posledních zim, přidejte se k nim i vy!

7. Nelakujte, kávujte!

Nábytek každé provozovny si zaslouží čas od času trošku té péče. U stolů a na židlích se střídají lidé a sebetvrdší vybavení schytá sem tam nějaký ten šrám, odřeninu nebo jinou šmouhu na kráse. V tom případě sáhněte po kávové sedlině! Káva skvěle barví a díky ní zamaskujete škrábance na tmavě lakovaném nábytku. Zrníčka sedliny naneste vatovou tyčinkou tam, kde je chcete mít, nechte zaschnout a posléze lehce přeleštěte. Voilá, nábytek je jako nový, a navíc s kávovým aroma!

8. Za odtok bez potíží

Trápí vás v podniku čas od času ucpaný odtok nebo zbytky mastnoty ve dřezu? Máme pro vás tip na přírodního „krtka“: Nalijte kávovou sedlinu do dřezu, přidejte tři kapky tekutého mýdla, zalijte hrncem vroucí vody a směs nechte chvíli působit. Za chvíli bude vše odtékat, jak má a po mastnotě nebudou ani stopy.

Kávová sedlina je opravdový zázrak – poradí si se spoustou věcí, kde jinak nastupuje chemie, a navíc ji máte kdykoliv po ruce. Vyzkoušejte naše tipy i vy!

ZRNKOVÁ KÁVA

ZRNKOVÁ KÁVA

Související články

Proc Pit Kavu Kazdy Den Nestle

Pijte kávu každý den

Káva patří ke každodenního rituálu mnoha lidí a je jen málo gastronomických provozoven, kde v nabídce káva chybí. Je však káva prospěšná zdraví nebo škodí? Odborníci upozorňují na mnoho látek obsažených v kávě, které lidskému tělu pomáhají, proto se nemusíte bát, že o dobrou kávu bude ve vašem podniku menší zájem!

Sustainability

Potraviny do popelnice nepatří

Světem letí zpráva, že vyhazování jídla do odpadu už se nenosí. Co udělat se zbytky z talířů a ledniček neřeší jen domácnosti, ale hotely, restaurace i kavárny. Překvapivě pomůžete nejen naší planetě, ale i vašemu rozpočtu. Snížení potravinového odpadu je totiž nejlepší způsob, jak snížit náklady a zvýšit udržitelnost. Objevte, jak využít zbytky potravin, které by jinak skončily v popelnici.

brewed coffee content highlight

Méně odpadu pro lepší chuť kávy

Nabízet celý den čerstvou kávu je nákladné. Každý si však přeje svůj ranní či odpolední šálek kávy. Jak to tedy udělat, abychom uspokojili zákazníky po celý den?

Coffee Academy 1 Dil Trocha Historie

Coffee academy: 1. díl - Trocha historie

Světová průměrná spotřeba kávy je 400 mld šálků. Káva je fenomén, bez kterého si nedokážeme představit život. Jaké byly začátky tohoto populárního nápoje?

Coffee Academy: 2. díl – Od zrnka až k přístavu

Coffee Academy 2: Od zrnka k přístavu

Znáte pojem Kávový pás? Z této oblasti pochází hlavní producenti kávy. Díky teplotám, úrodné půdě a množství srážek se jedná o ideální oblast k pěstování kávy.