Espuma z holandské omáčky na briošce s lososem

  • Brand
  • Čas na přípravu
    90 min
  • Obtížnost
    Středně těžký
  • Number of servings
    10

Brioška, marinovaný losos, 63° vejce, espuma z holandské omáčky a listy špenátu

Ideální recept na snídani, která zasytí a dodá tělu potřebné suroviny. Co to je ta Espuma?

  • Moderní technika, která vytváří lehkou pěnu z omáček nebo šťáv.
  • Využijte espumu pro kreativní prezentaci pokrmů ve vaší restauraci.
  • Naučte se jak espumu připravit pomocí sifonu a kvalitních surovin.
  • Espuma je trend moderní gastronomie, ideální pro fine dining.

 

Suroviny
  • 10 ks briošek
  • 1000 g lososa
  • 50 g kopru
  • 300 g cukru
  • 300 g soli
  • 10 ks vajec
  • 120 g listového špenátu
  • 100 ml THOMY Combiflexu
  • Sůl a černý pepř
Příprava
  • 1
    Briošky nakrájíme a na pánvi nasucho toustujeme.
  • 2
    Promícháme sůl s cukrem a zasypeme připraveného lososa. Necháme marinovat 24 hodin v chladu.
  • 3
    Lososa očistíme a opláchneme studenou vodou. Následně lososa obalíme v nasekaném kopru a nakrájíme na plátky.
  • 4
    Vejce vložíme do sous vide lázně na 63° C po dobu 60 minut.
  • 5
    THOMY Holandskou omáčku Gourmet Premium prohřejeme, nalijeme do šlehačkové láhve a pomocí bombiček vytvoříme espumu.
  • 6
    Listy špenátu orestujeme na THOMY Combiflex máslovém oleji a dochutíme pepřem a solí.
  • 7
    Na briošku vložíme špenát, přidáme plátky marinovaného lososa, vyklepnuté vajíčko a na závěr nastříkáme espumu.

Co je espuma? Espuma je španělské slovo pro „pěnu“, používané hlavně v gastronomii. V moderní kuchyni znamená espuma lehkou pěnu připravenou z tekutiny, do které se pomocí sifonu (např. na šlehačku) vhání vzduch nebo oxid dusný. Espuma se často  podává na talíři jako vzdušný, jemný prvek se silnou chutí. Espuma se používá se pro sladké i slané pokrmy:

  • ovocná espuma – např. vanilková espuma, malinová espuma, mangová espuma
  • slaná espuma – např. z parmezánu, hrášku nebo brambor jako příloha